Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Vyzkoušené tipy, jak využít cuketu v kuchyni. Její všestrannost vás překvapí!

Vyzkoušené tipy, jak využít cuketu v kuchyni. Její všestrannost vás překvapí!

4.7.2022 - AndreaP.

Cuketa je teplomilná rostlina, která na první pohled připomíná okurku. Tím však veškerá podobnost končí. A právě nyní začíná sezóna cuket. Hojně porostou nejen na zahrádkách, ale také v obchodech budou k dostání za relativně nízkou cenu, a tak následující dny a týdny budou mnozí z nás řešit, co s ní. A proto přinášíme tipy, jak si jí připravit.

Nejprve si o ní ale něco povíme. Cuketa se řadí mezi zeleninu, je druhem tykve. Počátky pěstování a zpracování cuket se datují do 7 000 let před naším letopočtem. Cukety pochází z Mexika a střední Ameriky.

(fotografie: Pixabay)

Cuketa není chuťově výrazná,  spíše je chuťově hodně jemná. Snadno ale přebírá chuť koření a dalších výraznějších složek celého pokrmu. Je velmi snadno stravitelná a má nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje totiž celých 91% vody, vlákninu, něco málo sacharidů a dalších složek. Má však bohatou skladbu minerálních látek.

Příprava jídel z cukety zabere jen málo času, jsou určeny hlavně k přímému kuchyňskému zpracování i konzervování.

Nejchutnější a nejčastěji používané jsou maličké cukety  o velikosti 20 - 30 cm, které jsou bez zrníček. Samozřejmě je v této velikosti neloupeme, upravujeme je se slupkou, jelikož v této se  nachází nejvíce živin. Malé cuketky můžeme také nakládat jako okurky.

Zásadní pravidlo při přípravě cukety je takové, že aby byla cuketa dobrá, nesmí se dlouho vařit ani jinak tepelně upravovat. Pokud to totiž přeženete, zbyde vám z ní jen omáčka. Pokud ale cuketě dáte tepla přiměřeně, což znamená raději méně než více a navíc přidáte spoustu bylinek, nebude mít váš pokrm konkurenci.

A k čemu se dá cuketa využít? Z cuket se dají připravit zeleninové, zvláště zapékané pokrmy. Dále je vhodná k plnění, na placky jako bramboráky (polovina brambor a polovina cukety), na polévky, přílohy jako zelí, obalované a smažené, lze z nich připravit moučníky, knedlíky, saláty. Také se dají použít do pomazánek.

Jak už bylo uvedeno, cuketa sama o sobě je chuťově velmi nevýrazná, proto je nutné jídla s cuketami doplnit například česnekem, bazalkou, rajčaty nebo protlaky, zelenými bylinkami, majoránkou, citronem nebo uzenými sýry. Cukety můžeme přidat téměř do čehokoliv. Jen je nepřidávejte hned na začátku vaření.

    Přečtěte si také: Cuketový krém

Jak je zřejmé z výše uvedeného, je cuketa opravdu všestranná. Pojďme se nyní podívat na některé body podívat blíže. Co tedy můžeme s cuketou udělat?

1.) Přidat do těsta

na sladké pečivo, například muffiny, bábovky, chlebíčky. Těsto je díky cuketám vláčné. Nahrazuje vejce nebo část mouky, podle množství cukety dolaďte ostatní suroviny, abyste zachovali vlastnosti těsta, jak ho znáte.

2.) Nahradit jí těstoviny

spiralizérem (prostředek pro rychlé strouhání ovoce a zeleniny do tvaru ozdobných a stejnoměrných spirál) nebo nouzově širokou škrabkou vytvořte nudličky a lehce je povařte v rajčatové omáčce, stačí deset minut a máte hotovo.

3.) Zavařit

s ostatní zeleninou na čalamádu, v ajvaru nebo základu na omáčky nebo přidat do čerstvé čalamády třeba na topinky nebo k masu.

4.) Přidat do krémové polévky

jako „střapečky“ – nastrouhanou vyždímanou cuketu se sýrem upečte na plechu a ozdobte jí polévku, je to vynikající doplněk, který překvapí.

5.) Použít místo masa

ve variacích místo mletého, např. v sekané, nebo přidat do nádivky.

6.) Nastrouhat do bramboráků

a to buď půl napůl s bramborami, případně brambory zcela nahradit a vznikne nám cukeťák.

7.) Obalit jako řízek

a usmažit – hodí se jakákoli pevná čerstvá cuketa, měkké a starší už na obalení nepoužívejte, byly by hodně nasáklé olejem.

8.) Orestovat nebo ugrilovat

jen tak nebo s další zeleninou a použít jako přílohu k čemukoli. Vynikající zejména nyní v době grilování venku.

9.) Rozmixovat na polévkový krém 

stačí orestovat cibulku, přidat cuketu, také osmahnout, zalít zeleninovým vývarem, přidat můžete smetanu, čerstvý sýr, nebo jen brambory, dochutit, rozmixovat a je to. Doslova během pár minut máte skvělou polévku.

A co děláte s cuketou vy? Podělte se s námi o tipy.

 

Zdroje použité v článku:

  • vareni.cz/magazin/cuketa-zeleninovy-poklad-v-kuchyni
  • tchiboblog.cz/jak-zpracovat-cuketu/
  • redakce Babinet.cz

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu