Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Jak uchovat voňavý kopr, aby byl v kuchyni vždy po ruce?

Jak uchovat voňavý kopr, aby byl v kuchyni vždy po ruce?

5.6.2022 - AndreaP.

Kopr vonný je známá aromatická bylinka používaná zejména při zavařování okurek nebo k přípravě kulajdy či koprové omáčky. Její využití však může být pestřejší. Výborně se totiž hodí k rybám, vhodný je ale i k bílému či hovězímu masu. Ozvláštní chuť pokrmů z brambor nebo vajec. Je skvělý do dresinků a dipů, skvěle ochutí také pomazánky či saláty. Šmrnc dodá i obyčejnému pomazánkovému máslu. Ideální je do smetanových omáček a nesmí chybět pochopitelně u nakládáné zeleniny.

(fotografie: Pixabay)

V lidovém léčitelství se kopr využívá ke zklidnění podrážděného trávicího traktu, pomáhá při nadýmání a užívá se jako prostředek ke zvýšení chuti k jídlu. Připisují se mu také močopudné účinky, má rovněž vliv na klidnější usínání a tišení kašle a podporuje tvorbu mléka u kojících matek.

   Přečtěte si také: V hlavní roli ... KOPR

Pokud Vám kopr roste na zahradě a nevíte si rady, jak jej zpracovat, následující tipy jsou určeny právě pro vás.

1.) mrazení kopru

Nejčastější, a také asi nejznámější zpracování kopru je jeho zamrazení. Jedná se o ideální způsob, jak si zachovat chuť i aroma. Kopr můžete v jakékoliv nádobce vhodné do mrazničky mrazit celý, nasekaný najemno nebo rozmixovaný. Ideální je v tomto ohledu použít tvořítko na led – kopr v jednotlivých kostkách zalijete trochou vody nebo vývaru a pak už jen při vaření podle potřeby dávkujete v potřebném množství.

2.) sušení kopru

Kopr určený k sušení (ať už zavěšený ve svazcích nebo v sušičce) by měl být vždy co nejsušší. Ze zahrádky ho proto sklízejte za slunečného dne, nikoliv ráno, kdy je vlhký od rosy. Pokud ho před sušením omýváte, nechte kopr poté dostatečně proschnout.

Nicméně, ač se tato možnost nevylučuje, tak sušit kopr není úplně vhodné, ztrácí pak aroma. Pokud ale přeci jen chcete sušit, sušte velice opatrně a maximálně při 30°C.

3.) nakládání do soli

Nakládání kopru do soli (případně níže popsaný postup do nálevu) je nejvhodnější. Pokud budete nakládat do soli, kopr nasekejte na jemno, promíchejte se solí a nechte chvilku odstát, dokud nepustí šťávu. Poté jej napěchujte do skleniček, povrch ještě trošku posypte solí, uzavřete a sladujte v lednici. Poměr - 500 g kopru / 120 – 150 g soli (množství, které nám vystačí zhruba na 2 malinké skleničky)

4.) nakládání do nálevu

Kopr nasekejte nadrobno, pořádně natlačte do čistých a vyvařených skleniček a zalijte ještě teplým nálevem. Uzavřete a zavařte v hrnci s vodou na 80°C  20 min. Skladovat můžete i mimo lednici. Nálev můžete zvolit svůj dle vlatní chuti, pro inspiraci přikládáme rovněž základní návod: na půl litru vody přidejte 130 ml octa, 1 lžičku soli a 2 lžíce cukru, zamíchejte a povařte zhruba 5 minut.

Zdroje použité v článku:

  • jaktak.cz
  • rebarboraskitchen.com
  • vitalita.cz
  • redakce Babinet.cz - napsala Andrea Pastirčáková

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu