Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Nejen koření, ale také zdravá zelenina. Fenykl zbavuje napětí a pomáhá při zácpě

Nejen koření, ale také zdravá zelenina. Fenykl zbavuje napětí a pomáhá při zácpě

25.5.2022 - redakce Babinet.cz

Drobná voňavá semínka zná určitě každý, kdo se už alespoň jednou protočil kuchyní. Stejně tak vám jistě bude povědomý i léčivý fenyklový čaj, který sice nejčastěji vaříme prckům s bolavými bříšky, ale jeho blahodárné účinky pomáhají i dospělým. S čím už však v kuchyni pro chuť i pro zdraví kouzlíme méně, je fenykl čerstvý. Pojďme se tak na lahodnou zeleninu plnou vlákniny podívat hezky zblízka.

fotografie: Pexels

Fenykl obecný není žádnou novinkou. Naopak. Jde o rostlinku, která se velké oblibě těšila už ve starověkých kulturách. Například Římanky, které toužily po výstavních křivkách, žvýkaly fenykl ve velkém.  Zaháněly tak chuť na jídlo a potlačovaly hlad. Gladiátoři fenykl naopak používali jako povzbuzující prostředek, který měl zajistit delší výdrž v souboji. Fenykl byl také dlouho považován za afrodiziakum a v různých společenstvích se na fenykl spoléhalo také jako na obranu proti uřknutí.

Miminka a maminky

V naší domovině bychom dnes pravděpodobně už nikoho, kdo věří čarodějným schopnostem fenyklu, nenašli. V českých končinách je fenykl skutečně nejčastěji využíván v souvislosti s miminky. Pečující mámy svým mrňatům připravují čaj z fenyklu, aby se děti snáz zbavily prdíků.

V tomto směru je rostlina spolehlivým způsobem a funguje velice rychle. Miminkům pomůže od bolení, od křečí a podpoří střeva. Fenyklový čaj je často doporučován i maminkám, které by rády podpořily laktaci. I proto je fenykl důležitou součástí kojících čajů.

Fenykl v kuchyni

Čerstvý fenykl dnes můžete v pohodě koupit ve větších marketech, v zelenině i na farmářských trzích. Tuto chutnou zeleninu, kterou si lidé rádi pletou s řapíkatým celerem, si ale můžete i sami vypěstovat na zahrádce. Není senzační jen svou nenáročností, ale také využitelností. Když se s fenyklem naučíte v kuchyni malinko zacházet, spotřebujete skoro všechny jeho části.

Pokud jste někdy čerstvý fenykl zkusili, pak si určitě jeho lehce nasládlou chuť pamatujete dodnes. Toto jemně lékořicové aroma se sice během tepelné úpravy vytrácí, ale božský kulinářský zážitek zůstává. Po povaření je chuť fenyklu příjemně kořeněná a nadále, i když už méně, nasládlá.

Fenykl tak rozhodně nevyužijete pouze při vánočním nebo jinak sladkém pečení. Můžete jej grilovat, dusit, restovat i zápekat. I po tepelné úpravě si zachová svou křupavost a může tak v okamžiku nahradit večerní chipsy. Naprosto perfektně se dále hodí k rybám, k drůbežímu masu, do salátů, polévek i omáček. Využít můžete i fenyklovou šťávu, která je skvělým dochucovadlem. Fenykl najdeme také v likérech a dokonce se jednu dobu objevovala i fenyklová náplň v čokoládových pralinkách.

Fenykl v kosmetice

Na poli kosmetiky fenykl nehledejme jen díky jeho omamně libé vůni. Tato rostlina má i mimořádně dobré odmašťovací schopnosti. Poradí si tak všude tam, kde je potřeba zatočit s mastnotou. Pomáhá na příliš mastnou pleť, na mastné vlasy, proti lupům, proti nekomplikovanému akné a umí zmírnit i zápach potu.

Zdravotní účinky fenyklu

Čerstvý fenykl je nabitý vlákninou, která nám v jídelníčku velice často schází. Nechybí ani kyselina listová, vitamín B nebo C. Z minerálů pak vzpomeňme především na draslík a pojďme se podívat na to, co všechno tato chutná zelenina umí s lidským zdravím.

  • posiluje imunitu
  • uvolňuje hleny
  • podporuje správnou funkci střev
  • detoxikuje
  • pomáhá při kašli
  • pomáhá při zácpě
  • pomáhá při zánětu nosohltanu
  • fenykl má celkově pozitivní dopady na vše, co souvisí s trávením
  • je močopudný
  • má pozitivní dopady na slezinu
  • podporuje zdraví jater
  • napomáhá čištění krve
  • posiluje zrak
  • pomáhá proti unaveným očím
  • zklidňuje mysl
  • navozuje dobrou náladu
  • uklidňuje před spaním
  • napomáhá usnutí
  • pomáhá proti nadýmání
  • napomáhá svěžímu dechu
  • tlumí menstruační křeče
  • vůně fenyklu odpuzuje klíšťata a drcená semena poslouží jako přírodní repelent

napsala Bára Klímová

zdroje:

https://foodnetwork.co.uk/chefs/food-network-kitchens/?utm_source=foodnetwork.com&utm_medium=domestic

https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/five-ways-to-eat-fresh-fennel-78022417/

https://www.healthline.com/nutrition/fennel-and-fennel-seed-benefits

https://foodal.com/knowledge/how-to/store-and-use-fresh-fennel/

https://www.cookinglight.com/food/in-season/discovering-fennel

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip