Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Pět bylinek, které vám v kuchyni nesmí chybět. Doma vysázené jsou vždy po ruce!

Pět bylinek, které vám v kuchyni nesmí chybět. Doma vysázené jsou vždy po ruce!

21.4.2022 - AndreaP.

Pěstování bylinek v domácnosti je poměrně oblíbené. Pěstovat je můžeme venku na zahrádce (což je ta lepší varianta), a nebo doma na okenním parapetu.

(fotografie: Pixabay)

Bylinky jako takové sice nepatří do interiéru, jelikož v kuchyni nebo jiném pokoji se jim dařit stoprocentně dlouhodobě nebude, ale jsou situace, kdy není k dispozici zahrádka, a pak to nelze řešit jinak. Pak je podstatné jejich umístění v bytě. Ne každý má bohužel okna kuchyně situovaná na jih, jak by tomu správně mělo být. Nezoufejte. Bylinky zkrátka umístěte na parapet okna a dopřejte jim pravidelnou zálivku. Každá bylinka potřebuje trochu jiné množství vody.

Pokud s bylinkami jako takovými začínáte, je vhodné vsadit na některé, jež porostou bez jakékoli přehnané péče. My vám dáme v následujících řádcích tipy na celkem 5 nejznámějších bylinek, jež tradičně lidé pěstují na svých zahrádkách.

Shrnutě se dá říct,  že bylinkový záhon není žádná věda. A opravdu není. Většina bylinek nepotřebuje zvláštní péči a velmi rychle se dokáže rozrůst po celé zahradě.

(zdroj: Pixabay)

Ideálním místem pro bylinkový záhon či skalku je polostinná část zahrady v blízkosti domu. Pravděpodobně budete bylinky pěstovat pro jejich užitečnost v kuchyni a při grilování. Proto byste měli zvolit jejich umístění tak, abyste je měli po ruce.

Řada v kuchyni oblíbených bylinek jsou bohužel jednoletky, své zasloužené místo v bylinkové zahrádce i přesto mají. Jedná se o anýz vonný, bazalku, heřmánek, kerblík, kopr a koriandr, majoránku, měsíček lékařský, saturejku a petržel (dvouletá bylina). Z praktického důvodu do výčtu zařadíme i víceletou pažitku, jejíž nevýhodou je postupné dřevnatění stonků. Je proto vhodnější pažitku častěji vyměňovat za novou rostlinku.

A teď už přistoupíme k výše slíbeným pěti nejoblíbenějším druhům bylinek v kuchyni.

Aromatická bazalka provoní celou kuchyni

Mezi velmi oblíbené bylinky především v italské kuchyni patří bazalka. Jedná se o bylinku, které mnohdy najdeme v bytech. Lidé si ji kupují a určitý čas jim v truhlíku vydrží. Na zahradě dokáže vydržet i celou sezonu, přičemž je třeba dát pozor na slimáky, kteří ji také milují. Často jde vcelku rychle na slunném místě do květu. V kuchyni je bazalka vynikající v kombinaci s čerstvými rajčaty a také s mozzarelou. Pokud chcete mít originální italskou pizzu nebo těstoviny, neměla by na talíři chybět.

(fotografie: Pixabay)

Majoránka - bylinka našich babiček

Již naše babičky věděly, že vynikající volbou pro kořenění většiny pokrmů je majoránka. Jedná se o bylinku, která roste vcelku dlouho, nicméně v našich podmínkách se jí daří poměrně slušně. Zapotřebí je pouze pravidelné zastřihávání keříku majoránky cca 3 cm nad zemí. V kuchyni je výborná jak čerstvá, tak i sušená. Zeleninové saláty, polévky anebo jiná jídla dochutí perfektně. Ostatně dovedete si bez ní představit tradiční bramborák?

Dobromysl nejen na italskou kuchyni

Pizza bez oregána nechutná stoprocentně tak, jak by měla. Ano, i dobromysl, jak je toto koření označováno, patří do kuchyně. Nejedná se o nijak vysokou bylinku a svým vzhledem připomíná právě majoránku. Chuťově a i po čichu je ale zcela jiné. K pěstování postačí lehká půda a dostatek zálivky. Mimo kuchyňského užití působí také jako přírodní antidepresivum a podporuje trávení.

Máta nejen na mojito

Máte je poměrně výraznou bylinkou, bez které se neobejde nejen mojito, ale třeba i čerstvá pramenitá voda určená pro přímý konzum. Máta dokáže bez problémů na záhonu vydržet klidně i několik let. Má velmi silný kořenový systém, který se hodně rozrůstá a celá rostlina je schopna zamořit i větší kus zahrady. Působí skvěle proti nachlazení a kašli.

Na maso jedině tymián

Milujete grilované maso, a to jak třeba vepřové, tak i kuřecí nebo rybí? Pak v kuchyni nezapomínejte na tymián. Nenápadná bylinka se pěstuje ze semínek a miluje sluníčko. Nedaří se mu v místech se silným větrem. Nemusí i příliš mokrou půdu. Výborně ochutí i luštěniny anebo polévky.

(zdroj - magazinzahrada.cz, dumazahrada.cz, redakce)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz