Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Mrkev detoxikuje organismus a je nezbytná pro děti. Dnes je její den. Co vše o ní víme?

Mrkev detoxikuje organismus a je nezbytná pro děti. Dnes je její den. Co vše o ní víme?

4.4.2022 - AndreaP.

Pokud patříte mezi milovníky tradiční zeleniny, kterou je mrkev, tak dnes je váš den! Na 4. dubna totiž připadá již od roku 2003 mezinárodní svátek této kořenové zeleniny, která se dá zpracovat naslano i nasladko, pomáhá našim očím, ale také našemu zažívání.

(fotografie: Pixabay)

Kořenová zelenina s vysokým obsahem karotenu (provitamín A), vitamínu B1, B2 a C, cukrů a bílkovin. Ranná odrůda se nazývá karotka, pozdní pak mrkev. Má vynikající účinek na zrak a je močopudná. Je rovněž výborná pro žlučníkovou a jaterní dietu. Pro děti a jejich zdárný vývoj je naprosto nezbytná. Používá se do polévek, na příkrmy, do zeleninových pokrmů, do zeleninových salátů i nakládaných směsí.

Provitamín A obsažený v mrkvi tělo nejlépe využije, když jí konzumujeme buď začerstva jemně nastrouhanou, a nebo uvařenou.

Mrkev krájíme a strouháme vždy až těsně před úpravou.

Ruce při škrábání mrkve  nezhnědnou, když je předem opláchneme v octové vodě. Skvrny na prstech po jejím čištění naopak zmizí, když je potřeme šťávou z citrónu.

Zvadlou mrkev před čištěním namočíme do studené vody. Mrkev se tam zpevní a snadněji ji očistíme.

Chuť mrkve zlepšíme tak, že při jejím vaření přidáme do vody trošku másla a citrónovou šťávu.

Mrkev je nezbytný pomocník také při smažení. Pár koleček vhozených do omastku při smažení způsobí, že ten se nepřepaluje, a navíc pokrm získá na chuti.

Mrkev lze i sušit, a sice krájenou na tenké nudličky nebo kostičky.

 

zdroj:

- kniha Kuchařský fortelník aneb Abeceda dobrých rad jak v kuchyni neprohrát od Jaroslava Vašáka

- redakce

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip