Babinet.cz  /  Kam vyrazit  /  Středočeský kraj  /  Odemykání středočeských řek a další vodácké akce 2022

Odemykání středočeských řek a další vodácké akce 2022

21.3.2022 - redakce Babinet.cz

Vodáctví je ve středních Čechách nesmírně populární. Pyšní se více než stoletou tradicí. Rozšířilo se spolu s tradičním trampováním a umožňuje vnímat krásu řeky i jejího okolí. K nejoblíbenějším sjízdným řekám patří Sázava a Berounka. Vodácká sezóna zpravidla začíná odemykáním řek na konci března či začátku dubna. Ani letos tomu není jinak. Chystá se společné otevírání řek a jejich první splutí, organizované úklidy odpadků v okolí řek v rámci akcí Ukliďme Česko či Čistá řeka Sázava i řada tradičních závodů. Svou sezónu na výletních linkách zahajují také parníky a výletní lodě.

Vodáci na Sázavě: CzechTourism Jan Hocek

Tradiční odemykání řeky Sázavy letos proběhne v Týnci nad Sázavou pod budovou Bisportu v sobotu 26. 3. Sázava bude odemčena pomyslným klíčem, poté si vodáci užijí první letošní splutí po nejhezčím úseku z Týnce nad Sázavou do Pikovic.

Mrlina, která se řadí mezi nížinné řeky, které tiše plynou lesy, poli a lučinami, bude odemčena 23. 4. Popluje se z Rožďalovic do Nymburka, kde odpoledne dojde ke slavnostnímu aktu odemčení Labe.

Neděle velikonoční bude dnem, kdy se uskuteční Velikonoční Mastník. Dne 17. 4. se bude splouvat potok Mastník, protože právě v tento den jen na něm zajištěn dostatek vody. Splouvaný úsek ze Sedlčan do Radiče příjemně teče a meandruje.

Zahajování vodácké sezóny je ve středních Čechách spojeno s úklidem v okolí řek. Mnohé akce probíhají v rámci akce Ukliďme Česko dne 2. 4. Letos zároveň ve dnech 8.-10. 4. proběhne již 17. ročník tradiční akce Čistá řeka Sázava, která byla jednou z prvních akcí svého druhu. Dobrovolníci sbírají ze břehů vše, co tam nepatří.

Kromě toho se uskuteční několik tradičních každoročních závodů, jako například 30. 4. Sázavský SAMBA maraton ze Zlenic do Pikovic, 21. 5. závod ČPV Sázava na trase z Týnce nad Sázavou do Pikovic či Vodácký maraton na Berounce 21. 5. z Dolan u Chrástu do Nezabudic u Branova, letos proběhne již jeho 45. ročník. Ve dnech 24.-26. 6. proběhne legendární etapový vodácký závod České Budějovice – Praha. Na začátku května ve dnech 6.-8. 5. proběhne Sázavské pádlo – jubilejní 50. ročník dětských vodácko-turistických oddílů se pojede na trase z Krhanic do Pikovic.

Tradice paroplavby na českých řekách sahá až do roku 1865, kdy svůj provoz zahájila dodnes funkční lodní linka z Prahy do Štěchovic. Historický parník Vltava, zapsaný jako kulturní památka České republiky, po stejné trase v letošní sezóně poprvé vyrazí v neděli 1. 5. Linka z Prahy do Mělníka bude v provozu od 19. 6. Výletní loď Král Jiří v Poděbradech svou sezónu zahájila již se začátkem března. Od 1. 7. budou v provozu také lodní linky na slapské a orlické přehradě.

V letošním roce na svůj zápis do Seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO čeká tradiční voroplavba, provozovaná ve středních Čechách zejména na Vltavě už od 11. století. „Vorařskou tradici u nás připomíná a obnovuje zejména spolek Vltavan Davle. Staví vory, pořádá akce pro veřejnost, návštěvníci místního muzea se mohou v sezóně projet i na historickém šífu,“ doplňuje Patrik Macho, Koordinátor vodní, cyklistické a železniční turistiky Středočeské centrály cestovního ruchu.

 

zdroj: strednicechy.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další tipy