V současné zimní době se na nás viry valí ze všech stran, to už všichni víme. Také víme, že jeden z nejotravnějších projevů nemoci je rýma. Člověka nejprve svědí nos, pak začne kýchat, slzet, následně nemůže dýchat, v noci nemůže spát a nálada klesá na bod mrazu. Odřený nos už je pak pomyslnou třešničkou na dortu podrážděnosti. A tak my dnes kuchyň, která je většinou místem přípravy pokrmů, použijeme na výrobu "lektvaru". Pokud jako bonus připravíme také silnou česnečku či pořádný vývar, pacient to určitě ocení.
(fotografie: Pixabay)
Jak si tedy připravíme majoránkovou mast na rýmu? Postup je velice jednoduchý, potřebovat budeme jen 3 věci a všechny máme většinou doma. Pojďme na to.
- 1 polévková lžíce červeného vína
- 1 čajová lžička majoránky
- 1 polévková lžíce másla (nesoleného)
Lžíce červeného vína se vaří cca jednu minutu s čajovou lžičkou majoránky, přidá se 1 polévková lžíce másla, roztaví se, přecedí se, nechá se vychladnout a uloží poté do chladničky. Mast se vtírá do nosu a jeho okolí.
Tip: při dostatku času nechte nejprve majoránku ve víně marinovat (ideálně přes noc)...pak následuje postup výše.
(zdroj: recept pochází od uznávaného znalce bylin pana Váni)
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)
wow to musím vyzkoušet. Mám z ní ráda čaj a často jí přidávám do polévek, ale mastičku? To vypadá dobře