Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Vitamínový zázrak, který vám doma vyroste za pár dní. Tak snadno lze vypěstovat řeřichu

Vitamínový zázrak, který vám doma vyroste za pár dní. Tak snadno lze vypěstovat řeřichu

20.1.2022 - redakce Babinet.cz

Řeřicha setá (Lepidium sativum), kterou znali ji už ve starém Egyptě, je ideální zelené koření pro pěstování na okně nebo na balkóně. Udělejte to pro své zdraví, organismus nám bude vděčný. A to zvláště v tomto zimním období, kdy je čerstvých bylin nedostatek.

fotografie: Pixabay

Stačí obalový tácek nebo miska, do níž rozprostřete vatu, kterou navlhčíte vlažnou vodou a hustě osejete semínky řeřichy. Jediné, co fakt chce, je vláha, nesmí přeschnout, to ji pak můžete rovnou vyhodit.

Semínka koupíte v zahradnictví, a nebo je najdete na stojanech se semínky v supermarketech. (Řeřichu jsme si takto připravili i v naší tvůrčí dílně).

Při pokojové teplotě začnou semínka řeřichy již druhý den klíčit a asi za týden rostlinky dorostou výšky 6 až 8 cm a lze je nůžkami sestřihnout. Řeřichu je nejlepší pojídat čerstvou. Kdyby vám nějaké lístky zbyly, můžete je uložit do lednice. Nejpozději do dvou dnů byste je ale měl zkonzumovat. 

Řeřicha má ostrou, osvěžující chuť, obsahuje až 100 mg vitaminu C ve 100 g, karoten, vitaminy B, vitamin K, draslík, vápník, železo, síru, hořčík, enzymy, hořčičný glykosid a další.

Příznivě ovlivňuje metabolismus a zažívání. Její konzumace zlepšuje krvetvorbu a krevní obraz. Používá se k léčbě nemocí ledvin a močového měchýře, působí protizánětlivě a pročišťuje dýchací cesty.

fotografie: Pixabay

V kuchyni ji používáme výhradně čerstvou. Na chléb s máslem, do pomazánek, omelet, do salátů, i na ozdobu.Listy mají chuť podobnou ředkvičce. Tepelnou úpravou ztrácí vitamíny i chuť, proto jak již uvedeno, jí vždy konzumujme čerstvou.

Louis Armstrong měl například rád velký sendvič s řeřichou.

  • Malou bagetu podélně rozpulte, potřete máslem, posypte řeřichou, poklaďte plátky pekingského zelí.
  • lehce přetřete sójovou majonézou, vložte listy salátu a opět přetřete majonézou.
  • Poklaďte kolečky rajčat, přimázněte majonézou,
  • přitlačte plátky okurky, přetřete hořčicí a přiklopte vrchní půlkou bagety.

 

Zdroj:  archiv redakce, Dadalova kuchařka, https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/naklicte-si-rerichu-a-dodejte-telu-vitaminy

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu