Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Bolestivá dna dokáže potrápit. Které potraviny přispívají ke vzniku této nemoci

Bolestivá dna dokáže potrápit. Které potraviny přispívají ke vzniku této nemoci

26.10.2021 - redakce Babinet.cz

Dna, lidově také nemoc králů, pakostnice či podagra je onemocnění, které vzniká v důsledku ukládání sodných solí kyseliny močové do měkkých tkání jako jsou klouby nebo ledviny. Pokud se krystalky kyseliny močové uvolní do kloubní dutiny, mohou vyvolat silný zánět kloubu – tzv.akutní dnavý záchvat, nejčastěji na palci nohy.

Dna vzniká zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi: foto Freepik

Krystalky kyseliny močové se mohou usazovat i v ledvinách, vyvolat tvorbu močových kamenů apod. Zánět kloubu bolí a je oteklý, zarudlý a velice citlivý. Nejvíce postižená místa jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká důsledkem nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo při přílišné konzumaci alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.

K vyvolání dny může vést infekce, nadměrný přísun alkoholu a jídla, stres, chirurgický výkon, únava. Pro prevenci je nutné dodržovat životosprávu, ale bohužel na její vznik mají vliv i genetické faktory. Nemoc se často vyskytuje ve spojení s cukrovkou, zvýšenou hladinou cholesterolu a obezitou. Postihuje většinou obézní muže ve věku mezi 40.a 50.rokem.

Prevence před onemocněním dnou

Obezita a nesprávná výživa zvyšují riziko vzniku tohoto onemocnění. Důležitý je dietní režim s nízkým obsahem purinů! Nejezte smažená jídla, maso a masné výrobky (nakládaná masa, uzeniny, masa mladých zvířat např. telecí, jehněčí, kuřecí), ryby a rybí výrobky (sardelová pasta, očka, olejovky, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby), chřest, houby. Nepijte alkohol, zejména destiláty. Nevhodné jsou v jídelníčku vnitřnosti (brzlík, játra, ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev, játrové paštiky, jaternicové polévky, masové koncentráty, zvěřina a výrobky z ní), dále obilniny a celozrnné výrobky, luštěniny, droždí, čokoláda, kakaový prášek, špenát, červená řepa, fíky.

Naopak velmi důležitý je dostatek nealkoholických nápojů (2-3 l/den) a dostatek zeleniny a ovoce (po záchvatu dny jezte 14 dní syrové ovoce a zeleninu). Jezte semena a ořechy, hnědou rýži, kukuřici, vařené zelí nebo kapustu, celer, mrkev, pečené brambory, cibuli, datle, čerstvé a zakysané mléčné výrobky (jogurty), banány, hrušky, jahody, třešně, pomeranče, kiwi, grepy, sojová omáčka, čerstvé neslazené ovocné a zeleninové šťávy a džusy. Nepřejídejte se a omezte ostrá a tučná jídla. Důležitá je ochrana před prochladnutím.

Návštěva lékaře při onemocnění dnou

Při výrazné bolesti a známkách zánětu v okolí kloubů, při teplotě, zimnici, močových obtížích, bolesti v bederní oblasti páteře (současné možné poškození ledvin).

Léky na předpis

Léčí se podáním protizánětlivých léků, léků na snížení tvorby a na podporu vylučování kyseliny močové.

 

zdroj: https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/dna-priciny-priznaky-a-lecba/

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu