Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Čas burčáku. Co je dobré vědět, než se napijete

Čas burčáku. Co je dobré vědět, než se napijete

16.9.2021 - redakce Babinet.cz

Jak si tedy správně burčák vybrat a jak ho vychutnat? Za prvé bychom se měli prodejce zeptat, zda jde o částečně zkvašený mošt či burčák, protože pouze nápoj, který vznikl z moravských či českých hroznů smí být nazýván burčákem. Dále si zjistit z jaké odrůdy pochází (v průběhu začátku září začínají rodit brzké odrůdy révy vinné jako Muškát Moravský, Veltlínské červenné ranné, Müller Thurgau či stále více oblíbenější Irsai Oliver, či zcela nedávno do státní odrůdové knihy zapsaná odrůda Solaris. Poté přicházejí na řadu vzácné typy burčáku z červených odrůd jako jsou Svatovavřinecké, Frankovka, Modrý Portugal a na konci měsíce, či na začátku října, si pochutnáme i na burčácích ze Sauvignonů či Ryzlinku rýnských.

fotografie: Pixabay

Poté posoudit jeho vzhled, který by měl mít mléčně zlatavě žlutou zakalenou tóninu a u červených burčáků pak mléčně zakalenou nachově červenou tóninu. Ve vůni musí být cítit hrozny a v chuti si pak musíme vybrat,  zda máme raději ty sladší, či již více rozjeté burčáky. Chuť by měla být harmonická, s lehkým vyvážením kyselin přirozené perlivosti.

Burčák bychom měli pít spíše v teplotě vyšší, než podchlazený, mezi 12 - 16 stupni celsia a pozor na to, i když je to taková limonáda, i tak se může stát, že jeho obsah alkoholu, který by měl být okolo 3 až 5 procent, tak s vaším tělem dokáže divy a to je pak zlé. Takže pití burčáku je spíše tak po sklenkách, než po litrech.

Burčák je ale velice zdravý. Je zdrojem vitamínů a látek, které vám pročistí organismus a povzbudí mikroflóru ve střevech.

Dejte pozor na zkoušení ve stylu "vypít naráz tolik burčáku, kolik má člověk litrů krve" (pro zajímavost, je to zhruba kolem šesti litrů). To by pak zdraví prospěšné kvasinky uvěznily vaše já na dlouhou dobu na oné místnosti a doplnění zdraví prospěšných látek v těle by pak mohlo mít zcela jiný průběh.

Další důležitá věc - s burčákem se neťuká!  A kdy pít ten správný burčák?  No přece s přáteli a známými, kteří stejně jako vy jsou vyznavači pradávného tajemného moravského kultu - pití burčáku. Takže na zdraví a vzhůru na burčák.

napsal Otakar Pokorný, someliér

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

christiana66
29.9.2021 23:26

To jsem ráda, že burčák je velice zdravý, je to můj oblíbený nápoj, škoda, že je k mání jen v období vinobraní:(

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip