Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Cholesterol je pro fungování organismu nezbytný. Vysoké hodnoty ale představují zdravotní riziko

Cholesterol je pro fungování organismu nezbytný. Vysoké hodnoty ale představují zdravotní riziko

4.2.2024 - redakce Babinet.cz

Příliš vysoká hladina v krvi však negativně ovlivňuje zdraví. Cholesterol je tuková látka a dělí se na takzvaný dobrý HDL a špatný LDL. Hladina celkového cholesterolu v krvi u dospělého člověka by neměla přesáhnout 5,0 mmol / l. Hodnoty nad touto hranici už představují zdravotní riziko.

V případě, že vám zjistili zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, nastává čas změnit životní styl.  Léčba a úprava hodnot cholesterolu spočívají v následujícím postupu.

foto / Freepik

Jako první přichází na řadu dieta, zaměřená na snížení celkového a LDL cholesterolu. Jejím principem je snížení nadměrné tělesné hmotnosti (pokud je člověk obézní nebo má nadváhu), snížení obsahu tuku v potravě (tvořit by měli jen 20 - 30% z celodenního příjmu energie v potravě). V rámci konzumovaného tuku je třeba zvýšit příjem nenasycených tuků a mastných kyselin. Najdete je v rostlinných olejích, rybách, zejména mořských. Naopak, snížit by měl pacient příjem nasycených mastných kyselin (maximum 10% z celodenního příjmu energie v potravě).

Jinými slovy, je třeba konzumovat podstatně méně živočišného tuku. Vyhýbat se máslu, šlehačce, tučným sýrům, tučným masům a uzeninám. Pozor je třeba dát i na sladkosti: koláče, atd. Všechno jsou to výrobky, u kterých se při přípravě používá ztužený pokrmový rostlinný tuk. Vhodná a nenahraditelná je pravidelná zvýšená konzumace rostlinné potravy bohaté na rozpustnou vlákninu a antioxidanty. Do jídelníčku proto zařaďte ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné obilniny. Důležité je sledovat množství přijímaného cholesterolu v potravě. Za den by množství nemělo překročit 300 mg.

Do denního jídelníčku by měly být zařazeny fortifikované potraviny s obsahem rostlinných sterolů. Pod odbornými názvy se skrývají potraviny, které při pravidelné konzumaci v doporučených dávkách snižují vstřebávání cholesterolu a přispívají tak ke snížení LDL cholesterolu v krvi. Většinou jde o jogurty, jogurtové nápoje a rostlinné tuky na natírání. Tyto potraviny mají na obalech jasně vyznačeno, že jsou obohaceny o rostlinné steroly a jejich dávku. Obvykle se tam vyskytuje i informace pro uživatele o doporučeném dávkování. Potraviny s rostlinnými steroly se doporučuje konzumovat pravidelně a dlouhodobě. Jsou však určeny zejména pro lidi s vysokým celkovým cholesterolem a vysokým LDL cholesterolem.

Pro lidi, kteří mají nadváhu nebo obezitu a přitom zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, je důležité zhubnout rozumným způsobem a udržet si nabytou zdravější tělesnou hmotnost. Zmenšit třeba obvod pasu a odstranit nitrobřišní tuk.

Co se týče doplňků výživy, význam mají omega-3-mastné kyseliny získané z rybího tuku a lecithin. O jejich užívání a dávce se však třeba poradit s ošetřujícím lékařem.

Ke změně životního stylu patří i dostatek pohybu. Sportovat a hýbat se je nejlépe každý den. Ideální alespoň šedesát minut. Doporučuje se pohyb s přiměřeným zrychlením tepové frekvence. Vhodná je i rychlá chůze, dobré je takto projít tři až čtyři kilometry.

Jelikož zvýšená hladina cholesterolu má vliv na onemocnění srdce a kardiovaskulárního systému, tak kromě úpravy stravy a dostatku pohybu by měl člověk řešící tento problém okamžitě přestat kouřit.

Medikamentózní léčba: nasazení léků je výlučně v rukou lékařů. Léky určené ke snížení cholesterolu jsou vysoce účinné, proto u nich třeba sledovat zdravotní stav pacientů.

Cholesterol je tuková látka, která je základním stavebním kamenem stěn buněk, ale je také nezbytný pro tvorbu pro život nezbytných látek, jako jsou pohlavní hormony nebo žlučové kyseliny. Cholesterol se z jedné třetiny dostává do organismu potravou a zbývající dvě třetiny si tvoří organismus sám v játrech a trávicím ústrojí.

Co pomáhá v boji s cholesterolem

1. Vylučte ze stravy tučné maso a omezte i uzeniny. Vyhýbejte se vnitřnostem. Nahradit je můžete tučnými, ale zdravými rybami, jako jsou losos, sardinky nebo makrela.

2. Vyhýbejte se smažení masa a zeleniny. Vařte na rostlinných olejích s vyšším obsahem polynenasycených mastných kyselin, jezte potraviny a tuky obohacené o rostlinné steroly.

3. Do jídelníčku zařaďte hodně ovoce a zeleniny, upřednostňujte je v syrovém stavu.

4. Při nákupu se zaměřte na nízkotučné mléčné výrobky.

6. Omezte cukr a sladkosti, moučníky a bílé pečivo. Nahraďte ho celozrnnými výrobky. Nezapomínejte na dostatek vlákniny.

7. Naučte se zvládat stres a dbejte na dostatek pohybu. Chůzi a cyklistiku zvládne každý.

Týdenní nízkocholesterolová dieta

pondělí

  • Snídaně: drůbeží šunka, okurka, slunečnicový chléb, neslazený čaj
  • Desátá: mandarinka
  • Oběd: polévka zeleninová, pečené rybí filé, brambory, celerový salát
  • Svačina: zakysané mléko
  • Večeře: hovězí závitek, rýže, zelný salát

úterý

  • Snídaně: sýr, grahamový rohlík, mléko
  • Desátá: jablko
  • Oběd: polévka - vývar ze zeleniny, kuřecí soté, těstovinová rýže, zeleninový salát
  • Svačina: bílý jogurt
  • Večeře: telecí maso na mrkvi, vařené brambory, salát z čínského zelí

středa

  • Snídaně: nízkoslazený džem, černý chléb, kakao
  • Desátá: pomeranč
  • Oběd: polévka zelná, přírodní vepřový plátek, rýže, ovocný salát bez cukru
  • Svačina: šunková salám, grahamový rohlík
  • Večeře: zapékaná brokolice se sýrem, vařené brambory, okurka

čtvrtek

  • Snídaně: krůtí šunka, paprika, celozrnný chléb, neslazený čaj
  • Desátá: grapefruit
  • Oběd: polévka kmínový s vaječným bílkem, zeleninové rizoto
  • Svačina: mléko
  • Večeře: přírodní roštěná, pečené brambory, mrkvovo-jablečný salát

pátek

  • Snídaně: ryby ve vlastní šťávě, tmavý chléb, bylinkový čaj
  • Desátá: banán
  • Oběd: polévka květáková, masovo-zeleninový nákyp, hlávkový salát
  • Svačina: jablko
  • Večeře: kuřecí přírodní řízek, dušená zelenina, vařené brambory

Sobota

  • Snídaně: nízkotučný tvaroh s cibulí a kapií, tmavý chléb, neslazená káva
  • Desátá: jablko
  • Oběd: polévka - masový vývar, vařené maso, špenát, brambory
  • Svačina: dušená šunka, grahamový rohlík
  • Večeře: rybí filé zapékané se sýrem, bramborová kaše, celerovou-jablečný salát

neděle

  • Snídaně: drůbeží párky, tmavý chléb, neslazený čaj
  • Desátá: grapefruit
  • Oběd: polévka rajčatová, guláš z hovězího masa, těstoviny
  • Svačina: bílý jogurt
  • Večeře: zeleninová polévka, dušené sojové plátky, vařené brambory

 

 

Zdroj:

https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/

https://www.wikiskripta.eu/w/Cholesterol

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Jidelnicek-na-snizeni-hladin-cholesterolu-a-triglyceridu__s10012x20131.html

Východoslovenský ústav srdcových a cévních chorob

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz