Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Cholesterol je pro fungování organismu nezbytný. Vysoké hodnoty ale představují zdravotní riziko

Cholesterol je pro fungování organismu nezbytný. Vysoké hodnoty ale představují zdravotní riziko

17.7.2021 - redakce Babinet.cz

Příliš vysoká hladina v krvi však negativně ovlivňuje zdraví. Cholesterol je tuková látka a dělí se na takzvaný dobrý HDL a špatný LDL. Hladina celkového cholesterolu v krvi u dospělého člověka by neměla přesáhnout 5,0 mmol / l. Hodnoty nad touto hranici už představují zdravotní riziko.

fotografie: Freepik

V případě, že vám zjistili zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, nastává čas změnit životní styl.  Léčba a úprava hodnot cholesterolu spočívají v následujícím postupu.

Jako první přichází na řadu dieta, zaměřená na snížení celkového a LDL cholesterolu. Jejím principem je snížení nadměrné tělesné hmotnosti (pokud je člověk obézní nebo má nadváhu), snížení obsahu tuku v potravě (tvořit by měli jen 20 - 30% z celodenního příjmu energie v potravě). V rámci konzumovaného tuku je třeba zvýšit příjem nenasycených tuků a mastných kyselin. Najdete je v rostlinných olejích, rybách, zejména mořských. Naopak, snížit by měl pacient příjem nasycených mastných kyselin (maximum 10% z celodenního příjmu energie v potravě).

Jinými slovy, je třeba konzumovat podstatně méně živočišného tuku. Vyhýbat se máslu, šlehačce, tučným sýrům, tučným masům a uzeninám. Pozor je třeba dát i na sladkosti: koláče, atd. Všechno jsou to výrobky, u kterých se při přípravě používá ztužený pokrmový rostlinný tuk. Vhodná a nenahraditelná je pravidelná zvýšená konzumace rostlinné potravy bohaté na rozpustnou vlákninu a antioxidanty. Do jídelníčku proto zařaďte ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné obilniny. Důležité je sledovat množství přijímaného cholesterolu v potravě. Za den by množství nemělo překročit 300 mg.

Do denního jídelníčku by měly být zařazeny fortifikované potraviny s obsahem rostlinných sterolů. Pod odbornými názvy se skrývají potraviny, které při pravidelné konzumaci v doporučených dávkách snižují vstřebávání cholesterolu a přispívají tak ke snížení LDL cholesterolu v krvi. Většinou jde o jogurty, jogurtové nápoje a rostlinné tuky na natírání. Tyto potraviny mají na obalech jasně vyznačeno, že jsou obohaceny o rostlinné steroly a jejich dávku. Obvykle se tam vyskytuje i informace pro uživatele o doporučeném dávkování. Potraviny s rostlinnými steroly se doporučuje konzumovat pravidelně a dlouhodobě. Jsou však určeny zejména pro lidi s vysokým celkovým cholesterolem a vysokým LDL cholesterolem.

Pro lidi, kteří mají nadváhu nebo obezitu a přitom zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, je důležité zhubnout rozumným způsobem a udržet si nabytou zdravější tělesnou hmotnost. Zmenšit třeba obvod pasu a odstranit nitrobřišní tuk.

Co se týče doplňků výživy, význam mají omega-3-mastné kyseliny získané z rybího tuku a lecithin. O jejich užívání a dávce se však třeba poradit s ošetřujícím lékařem.

Ke změně životního stylu patří i dostatek pohybu. Sportovat a hýbat se je nejlépe každý den. Ideální alespoň šedesát minut. Doporučuje se pohyb s přiměřeným zrychlením tepové frekvence. Vhodná je i rychlá chůze, dobré je takto projít tři až čtyři kilometry.

Jelikož zvýšená hladina cholesterolu má vliv na onemocnění srdce a kardiovaskulárního systému, tak kromě úpravy stravy a dostatku pohybu by měl člověk řešící tento problém okamžitě přestat kouřit.

Medikamentózní léčba: nasazení léků je výlučně v rukou lékařů. Léky určené ke snížení cholesterolu jsou vysoce účinné, proto u nich třeba sledovat zdravotní stav pacientů.

Cholesterol je tuková látka, která je základním stavebním kamenem stěn buněk, ale je také nezbytný pro tvorbu pro život nezbytných látek, jako jsou pohlavní hormony nebo žlučové kyseliny. Cholesterol se z jedné třetiny dostává do organismu potravou a zbývající dvě třetiny si tvoří organismus sám v játrech a trávicím ústrojí.

Co pomáhá v boji s cholesterolem

1. Vylučte ze stravy tučné maso a omezte i uzeniny. Vyhýbejte se vnitřnostem. Nahradit je můžete tučnými, ale zdravými rybami, jako jsou losos, sardinky nebo makrela.

2. Vyhýbejte se smažení masa a zeleniny. Vařte na rostlinných olejích s vyšším obsahem polynenasycených mastných kyselin, jezte potraviny a tuky obohacené o rostlinné steroly.

3. Do jídelníčku zařaďte hodně ovoce a zeleniny, upřednostňujte je v syrovém stavu.

4. Při nákupu se zaměřte na nízkotučné mléčné výrobky.

6. Omezte cukr a sladkosti, moučníky a bílé pečivo. Nahraďte ho celozrnnými výrobky. Nezapomínejte na dostatek vlákniny.

7. Naučte se zvládat stres a dbejte na dostatek pohybu. Chůzi a cyklistiku zvládne každý.

Týdenní nízkocholesterolová dieta

pondělí

Snídaně: drůbeží šunka, okurka, slunečnicový chléb, neslazený čaj
Desátá: mandarinka
Oběd: polévka zeleninová, pečené rybí filé, brambory, celerový salát
Svačina: zakysané mléko
Večeře: hovězí závitek, rýže, zelný salát

úterý

Snídaně: sýr, grahamový rohlík, mléko

Desátá: jablko

Oběd: polévka - vývar ze zeleniny, kuřecí soté, těstovinová rýže, zeleninový salát

Svačina: bílý jogurt

Večeře: telecí maso na mrkvi, vařené brambory, salát z čínského zelí

středa

Snídaně: nízkoslazený džem, černý chléb, kakao

Desátá: pomeranč

Oběd: polévka zelná, přírodní vepřový plátek, rýže, ovocný salát bez cukru

Svačina: šunková salám, grahamový rohlík

Večeře: zapékaná brokolice se sýrem, vařené brambory, okurka

čtvrtek

Snídaně: krůtí šunka, paprika, celozrnný chléb, neslazený čaj

Desátá: grapefruit

Oběd: polévka kmínový s vaječným bílkem, zeleninové rizoto

Svačina: mléko

Večeře: přírodní roštěná, pečené brambory, mrkvovo-jablečný salát

pátek

Snídaně: ryby ve vlastní šťávě, tmavý chléb, bylinkový čaj

Desátá: banán

Oběd: polévka květáková, masovo-zeleninový nákyp, hlávkový salát

Svačina: jablko

Večeře: kuřecí přírodní řízek, dušená zelenina, vařené brambory

Sobota

Snídaně: nízkotučný tvaroh s cibulí a kapií, tmavý chléb, neslazená káva

Desátá: jablko

Oběd: polévka - masový vývar, vařené maso, špenát, brambory

Svačina: dušená šunka, grahamový rohlík

Večeře: rybí filé zapékané se sýrem, bramborová kaše, celerovou-jablečný salát

neděle

Snídaně: drůbeží párky, tmavý chléb, neslazený čaj

Desátá: grapefruit

Oběd: polévka rajčatová, guláš z hovězího masa, těstoviny

Svačina: bílý jogurt

Večeře: zeleninová polévka, dušené sojové plátky, vařené brambory

 

napsala RŘ

Zdroj: Východoslovenský ústav srdcových a cévních chorob

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip