Babinet.cz  /  Recepty  /  Dětská jídla  /  Červené a sladké jako symbol začínajícího léta! Jahody s vanilkovou pěnou

Červené a sladké jako symbol začínajícího léta! Jahody s vanilkovou pěnou

13.6.2021 - AndreaP.

Jahodová sezóna patří k červnu jako poklička k hrnci, a tudíž je jasné, že je právě nyní v plném proudu. Jahody jsou všude, kde se člověk podívá a jejich chuť je právě teď úplně ta nejlepší. Co vše jde s jahodami dělat? Je toho mnoho!  Nejvíce se konzumují za syrova po utržení z keříku, ale rovněž  tepelná úprava jim není cizí. Přidávají se jako náplň například do ovocných (jahodových) knedlíků, do pečiva (jahodový koláč, jahodová bublanina atd.). Často se také zavařují do kompotů, využívají se pro výrobu moštů. Vyhlášená je konzumace jahod se šlehačkou. Jahody se používají i jako dekorační doplněk pro míchané nápoje a značné obliby v celosvětovém zastoupení má konzumace jahod spolu se sektem.

Dnes si z tohoto vynikajícího ovoce připravíme dezert.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 750 g jahod
  • 3-4 lžíce cukru
  • 2 lžíce mandlových lupínků
  • 1/2 l mléka
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 lusk vanilky
  • špetku soli
  • 30 g krupice
  • 1 žloutek
  • 2 bílky

 

Opereme jahody a několik si odložíme na zdobení. Ostatní očistíme a přepůlíme. Posypeme je 1-2 lžícemi cukru a necháme trochu rozležet.

Mandlové lupínky opražíme na suché pánvi dozlatova. Z pánve je hned poté dáme na talíř a necháme zchladnout.

Do hrnce nalijeme mléko, přidáme 2 lžíce cukru, citronovou kůru a sůl. Lusk vanilky podélně nařízneme, vydlabeme dužinu, kterou spolu s luskem přidáme do mléka. Velmi krátce povaříme a odstavíme. Vsypeme krupici a za stálého míchání necháme při nízké teplotě asi 5 minut povařit. Pak vyndáme lusk vanilky.

Žloutek ušleháme s malým množstvím vody a vmícháme do krupice. Bílky ušleháme dotuha. Odebereme trochu krupičné hmoty, rozmícháme s bílkovým sněhem a lehce vmícháme do krupicové pěny.

Do velké mísy dáme jahody, zalijeme krupičnou pěnou, posypeme lupínky a ozdobíme jahodami.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty