Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Při plánovaní nové kuchyně nepodceňte zásady ergonomie

Při plánovaní nové kuchyně nepodceňte zásady ergonomie

21.4.2021 - redakce Babinet.cz

V jaké místnosti trávíte s rodinou nebo partnerem nejvíce času? V kuchyni. Proto by tato místnost měla být nejen útulná, ale zároveň praktická. Dodržování určitých ergonomických zásad vám v mnohém usnadní živobytí. Na co byste tedy během zařizování kuchyně měli myslet?

fotografie: Freepik

Prvotní záležitostí je rozmyslet se, kolik chci a mohu do kuchyně investovat.

Jaký mám rozpočet, jaké mám možnosti. Od toho se všechno odvíjí.

Prostor, půdorys vaší kuchyně – velikost i tvar.

Větší kuchyně nemají téměř žádná omezení, náročnější je to s kuchyňskými kouty v garsonkách či menších bytech (50-70 m2), to je třeba promýšlet každý detail. V menších prostorech se bojuje o každý centimetr, proto je dobré pořídit si nějaké spotřebiče 2v1 – např. přístroj, v němž můžete vařit klasicky i v páře, což je dneska velmi oblíbené. Musíte se snažit vše vyladit, zařizování kuchyní je poměrně náročné, je třeba u toho hodně přemýšlet.

Myslete na elektrické rozvody, plyn, vodu, odpad.

Plánujete spotřebič, který vyžaduje přívod vody? Chladničky s výrobníkem ledu a filtrem vody, parní trouby apod. Vyřešte si dopředu, zda budete všechny tyto náležitosti přizpůsobovat kuchyňskému návrhu, nebo zda naopak budete chtít kuchyň sestavit na základě rozmístění těchto komponent. Proto než půjdete do kuchyňského studia, musíte vědět, jaké máte v kuchyni technické možnosti – kde je odpad, jaký je rozvod elektriky, kde jsou zásuvky, jaký mají příkon apod.

Nezapomeňte na hlučnost spotřebičů

Důležitým kritériem při výběru spotřebiče by měla být intenzita zvuku, který vydává. Pro kuchyňské spotřebiče to platí dvojnásob, protože v kuchyni se lidé rádi scházejí nebo ji mívají spojenou s obývacím pokojem. Snížení hlučnosti o pouhé tři decibely ve skutečnosti znamená snížení intenzity hluku na polovinu. Mějte to na paměti, až budete vybírat nového pomocníka – například špičkové myčky už při práci nepřekračují 40 dB.

Zužitkujte okna

Denní světlo vám musí svítit na práci, proto může být v některém případě nevýhodný kuchyňský ostrůvek z důvodu stínění. Nedoporučujeme ani dávat pod okno sporák z důvodu časté okolní mastnoty a ani dřez kvůli vodě, protože cáká.

Nebojte se kuchyňských rohů

Dají se skvěle použít na věci, které využíváte jednou za čas, například na papiňák. Ušetříte tak místo v šuplících.

Sporák a trouba

Dneska je moderní umísťovat troubu nahoru. Nicméně pokud jste zvyklí mít troubu pod sporákem, rozhodně tím nic nezkazíte. Pokud jde o trouby, nyní si už nemusíte dělat starosti s jejím čištěním. Obsahují totiž pyrolýzu, tedy systém, který zařídí vyčištění trouby, a to díky vysoké teplotě, která spálí nečistoty na prach.

Jestliže máte malé děti nebo domácí mazlíčky, nehrozí jim popálení, pokud budete mít indukční vařič. Zaměřit se můžete i na provedení plechu – nejnovější typy nemají ostré hrany a zároveň mají na povrchu zvláštní lak, proto během pečení nepotřebujete pečící papír.

Vzdálenost mezi spotřebiči

Spotřebiče by měly být od sebe ideálně 30 cm. Tím docílíte např. mezi sporákem a lednicí tolik potřebné odkladné plochy.

Přemýšlejte o šuplících

Určete si, jak vysoké chcete mít šuplíky. Popřemýšlejte, co do nich chcete ukládat, k čemu je máte, jak vysoké je vaše nádobí apod. Ideální jsou šuplíky s pojezdem – dají se krásně zavřít, jsou pohodlné.

Digestoř

Digestoř umístěte do dostatečné výšky, abyste se o ní nezranili.

Jakou kuchyňskou desku

Kuchyňská deska nabízí nepřeberné množství materiálů, od dřeva přes nerez až po kámen, záleží na vašich preferencích. Například kámen je velmi drahý, ale zase snese všechno. Dřevo je zase náročné na údržbu, ale příjemné na dotyk. Lisovaná deska se může se vyměnit po pár letech, nerez je zase praktický.

Flexibilní otvírání dvířek

Netrapte se, pokud vámi vybraný spotřebič má otvírání dvířek na opačnou stranu než preferujete. Dneska jsou téměř všechny spotřebiče flexibilně řešeny a standardem by měla být i možnost přehodit dvířka na vámi vybranou stranu.

Jak pracovat s lednicí.

Vestavěné lednice už dneska nejsou trendy, mnoho výrobců nabízí nejrůznější „lednicové“ designy. Důležité ovšem je rozdělit si prostor v lednici na jednotlivé zóny. Ve spodní části je nejchladněji, proto by se tam mělo ukládat maso, ryby. Naopak na horní místo v lednici patří ovoce a zelenina.

Myslete na to, že existují určitá ergonomická pravidla, ale je to vždycky o prostoru a financích každého z nás. Není problém se poradit s profesionály, kteří nám s naší představou kuchyně pomohou.

Zdroj: kuchyňské studio, Praha

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip