Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Zahřeje, zasytí a je zdraví prospěšná! Čočková polévka s česnekem

Zahřeje, zasytí a je zdraví prospěšná! Čočková polévka s česnekem

11.3.2021 - AndreaP.

Nic nezahřeje tak jako vydatná polévka. Stará pravda předávaná generacemi. Polévky jsou tradiční součástí české kuchyně. Vařily je už naše prababičky, babičky a v této tradici pokračujeme i my. Obliba polévek prostě neklesá. Mimo jiné jsou totiž rychlé a nenáročné na přípravu. A my si dnes společně připravíme čočkovou. Luštěniny jsou totiž pro organismus nezbytné a přidaný česnek zdraví prospěšný efekt ještě více povýší.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 400 g čočky
  • 2 l slepičího vývaru
  • 3 cibule
  • 2 rajčata
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • citrónová šťáva (nemusí být)

 

Slepičí vývar přivedeme k varu. Poté přidáme opranou čočku, 2 cibule nakrájené na čtvrtky, oloupaná rajčata také nakrájená na čtvrtky a nadrobno nakrájený česnek. Vaříme na mírném ohni doměkka asi 45 minut.

Mezitím na pánvičce dozlatova osmahneme jednu nadrobno nakrájenou cibuli.

Uvařenou polévku rozmixujeme a scedíme. Okořeníme solí, pepřem a římským kmínem podle chuti. Před podáváním přidáme zbylé máslo a osmahnutou cibulku. Podle chuti můžeme také přidat citrónovou šťávu.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz