Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Babské rady na bolest v krku: Pomoci může česnek, med nebo koření

Babské rady na bolest v krku: Pomoci může česnek, med nebo koření

13.1.2021 - redakce Babinet.cz

V chladných měsících není bolest v krku nic nečekaného, nebo překvapivého. Střídání teplot, přechody z tepla do zimy, nevhodné oblečení, nedostatek spánku i odpočinku a bolestivé polykání tady ihned máme v plné parádě. Jak si s ním rychle poradit a být zase pěkně fit?

Dle babských rad pomohou domácí suroviny, které má téměř každý běžně po ruce. Ulevují od bolesti, která člověka pořádně vysílí, když trvá dlouho a je intenzivní. I když všichni máme nějaký svůj osvědčený recept, na který je při bolesti v krku stoprocentní spolehnutí, některá netradiční spojení nám mohla uniknout. Když se tak přidá babská rada k další babské radě, vyjde nám přehledný seznam první pomoci. Určitě si vyberete i vy.

Medový sirup s česnekem

Po tomto elixíru byste sice asi neměli vyrazit na rande, ale s bolavým krkem zatočí řádně. Rozmixujte si tedy v mixéru úplně najemno až dvě paličky česneku a přidejte skleničku medu. Znovu promixujte. Poté si medový sirup s česnekem uložte do dobře těsnící sklenice a dopřávejte si lžičku ráno a lžičku večer. Skladujte v lednici a snažte si sirup brát nalačno. Pokud si nejste jisti, zda můžete tento sirup užívat (např. diabetici, těhotné, nebo kojící ženy, alergici, atd.) i vy, poraďte se raději po telefonu s lékařem.

Medový sirup s mrkví

V tomto případě se babské rady sice shodují, co se rychlé a spolehlivé úlevy týče, ale liší se ve způsobu provedení. Některé lidové zdroje mluví o mrkvi vařené, a jinde se zase nedá dopustit na mrkev syrovou. Koneckonců, vyzkoušet můžete obojí. Tak jako tak medový sirup s mrkví zbavuje bolesti při polykání a výrazně napomáhá při kašli.

Na medový sirup s mrkví potřebujete tři až čtyři mrkve a větší sklenku medu. Kloníte-li se k mrkvi syrové, omyjte ji a bez oškrábání vhoďte do mixéru. Namixujte na pyré a přidejte med. Sirup skladujete v lednici a to v dobře uzavíratelné skleničce.

Pokud jste pro vařenou variantu, postupujte takto: Mrkev si uvařte ve vodě a vodu nevylévejte. Uvařenou mrkev poté opět dejte do mixéru a rozmixujte na pyré. Přilijte vodu a přidejte med. Pokud je směs příliš tekutá, dohustěte medem a užívejte dle potřeby. Skladujete opět klasicky v lednici.

Skořicový vývar

Babské rady se odkazují také na skořici se zázvorem. V hrnci se vyvaří pět, až dokonce deset kusů skořice s litrem vody a celým zázvorem. Množství zázvoru se odvíjí podle chuti. Po uvaření se skořicový vývar scedí a nechá se vychladit. Následně se tento vývar po lžičkách užívá ráno a večer. Pokud si nejste jisti, zda je tento skořicový vývar vhodný i pro vás, neváhejte se po telefonu obrátit na lékaře. Ne všichni totiž dráždivý zázvor a skořici mohou snášet dobře. Za radu odborníka v takovém případě opravdu nic nedáte.

Kloktadlo s ústní vodou a hřebíčkem

Když jsem pátrala v babských radách, narazila jsem i na jednu kuriozitu, která pojí příjemné s užitečným. Každý z nás se občas v obchodě přehlédne a koupí produkt, který následně nepoužívá. To se týká i ústní vody. Některá nám nesedí chutí, jiná lepkavostí, nebo vůní. Díky těmto omylům však často vznikají účinné novinky. A to je i případ bolavého krku. Pokud tedy máte ústní vodu, kterou nepoužíváte, vhoďte do ní několik kusů hřebíčku a nechte louhovat. Máte tak kdykoliv připravené silné kloktadlo, které dezinfikuje, díky hřebíčku léčí a bolest v krku tlumí velmi rychle. Kloktejte dle potřeby.

Tip závěrem

Můžete si doma také připravit vlastní bonbony na bolest v krku, které báječně chutnají, osvěžují dech, dezinfikují dutinu ústní a taktéž pomáhají proti kašli.

napsala Bára Klímová

foto: my.clevelandclinic.org

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip