Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Zdraví prospěšné pohankové karbanátky

Zdraví prospěšné pohankové karbanátky

10.1.2021 - AndreaP.

Pohanka je bezlepkovou potravinou, je tedy vhodná také pro ty, kteří trpí celiakií. Díky svému složení, mimo jiné vysoký obsah rutinu, dále například draslík, fosfor, vápník, železo, mangan, zinek a selen, z vitamínů skupinu B, cholin a tokoferol, se řadí k superpotravinám a je doporučována především v zimním období. Takže máme ideální čas vyzkoušet si tyto pohankové karbanátky, které  jsou výbornou alternativou těch masových. A jako bonus si rovnou připravíme skvělé zelí, které tomuto pokrmu dodá ten správný konečný šmrnc.

Potřebujeme:

  • 120 g pohanky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 vejce
  • 2 lžíce prosáté strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej

Valašské zelí:

  • 700 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 700 g brambor
  • 80 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 1 menší česnek
  • sůl
  • kmín

 

Pohanku uvaříme ve větším množství vody a scedíme.

Osmažíme cibulku, česnek utřeme se solí a spolu s vajíčkem, mletým pepřem a majoránkou přidáme do pohanky. Zahustíme strouhankou. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme na oleji.

Kysané zelí nakrájíme, pokud je příliš kyselé, propláchneme studenou vodou. Podlijeme a dusíme.

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Uvaříme je zvlášť v osolené vodě s kmínem. Scedíme a přidáme k uvařenému zelí, v němž je rozšťoucháme.

Osmažíme cibulku, slaninu rozškvaříme a česnek utřeme se solí. Přimícháme do zelí s bramborami a prohřejeme. Podáváme ke karbanátkům nebo samostatně.

(foto: Pixabay.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip