Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Elixírem dlouhověkosti je kořenová zelenina. Která vám nejlépe očistí organismus

Elixírem dlouhověkosti je kořenová zelenina. Která vám nejlépe očistí organismus

2.1.2021 - redakce Babinet.cz

Naše tělo často přijímajá velkou spoustu toxinů a škodlivých látek. Proto bychom mu měli  dopřát dostatek antioxidantů, abychom ho něchtěných látek zbavili. Změna stravovacích návyků nám může významně prodloužit život nebo zachránit zdraví. Povězte si něco o očistné, detoxikační, skvělé a životaschopné zelenině.

Toxiny do těla nepřijímáme pouze s tím co zkonzumujeme, ale také tím, co dýcháme. Pokud žijeme v městech, jsme na tom ještě trochu hůře než lidé z venkově. Detoxikovat bychom ale měli všichni. Je to přeci jen pro zdraví a to máme jen jedno.

Toxiny a stres jsou hlavními spouštěcími mechanismy řady chronických civilizačních chorob. Správně provedená detoxikace by nám měla přinést příliv nové energie, také by nás měla zbavit, nebo by měla eliminovat nejrůznější alergické projevy či chronická onemocnění. Dále se nám díky ní zlepší pleť, astma, jaterní onemocnění, artritida a tak dále.

Celer

Naprostá vitaminová bomba je celer. Najdeme v něm celou škálu vitamínů a to vitaminy A, B, C, E, K a dále také minerály jako draslík, hořčík, chrom, sodík, vápník, železo, zinek a jód.

Celer má také velmi povzbuzující účinky na zažívání, neutralizuje volné radikály, reguluje krevní tlak i oběh. Zajímavé je, že nás zbavuje pocitu hladu, nebo stresu, umí totiž perfektně zklidňovat nervy. Na redukční diety je to úplná paráda.

Zvláště pánové by pak mohli ocenit, že se jedná o skvělé afrodiziakum. A jak si jej připravit? Skvělý je obalovaný, ale to kvůli smažení nedoporučujeme. Raději s i jej uvařte a podávejte s kouskem másla. Případně je skvělé nastrouhat si jej se stejně zdravou mrkví a orestovat na troše olivového oleje. Je to výborná příloha.

...anebo zkuste pomazánku


  • ¼ celeru
  • ½ tvarohu
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 vejce

Celer nastrouháme, přidáme tvaroh, pokrájená vařená vejce, osolíme, opepříme a pěkně zamícháme.

Mrkev

Mrkev má blahodárné účinky, pak jde o nejbohatší zdroj provitaminu A - až 10 mg na 100 gramů. Zajímavé je, že pojídáním syrové mrkve využije lidské tělo jen 5% provitaminu A, kdežto u mrkve jemně nastrouhané 30% a u mrkve vařené až 60%! Mrkev obsahuje něco málo vitamínů C, B1, B2, B6, E, dále silici, pektiny, niacin, sacharidy. Má dobrý vliv na zrak, díky vysokému obsahu draslíku je močopudná. Obsahuje také vápník, sodík, fosfor a hořčík. Je nezbytná pro děti a jejich růst. Má také protirakovinné účinky a působí proti zánětům horních cest dýchacích. Děti však mrkev často odmítají. Jedním ze způsobů, jak jim konzumaci mrkve zpříjemnit může být recept na "Mrkvovou dobrůtku" - směs mrkve, medu a citronové šťávy.

Petržel

I petržel má vynikající detoxikační a léčivé účinky. Čistí krev a lépe okysličuje buňky v těle.  Jde o velmi silný antioxidant díky obsaženým flavonoidům. Podobně jako mrkev je močopudná a tím zlepšuje funkci ledvin, dobrá je i na zažívání.


Napsala Zuzana Zelenková

Ilustrační foto: pixabay.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip