Babinet.cz  /  Magazín  /  Společnost  /  Jaké pověry se pojí k Silvestru

Jaké pověry se pojí k Silvestru

28.12.2020 - redakce Babinet.cz

Poslední den roku obvykle slavíme s chlebíčkem v jedné a se skleničkou šampaňského v druhé ruce. jaké byly v minulosti silvestrovské a novoroční obyčeje?

  • Do domácností chodily takzvané ometačky, které ometly plotnu a kamna, aby celý rok pěkně hořela a přály všeho dobrého, za což obdržely almužnu.
  • Také zvyk jíst o půlnoci ovar a křen s jablky pro štěstí pochází z 19. století.
  • Na Silvestra je potřeba uklidit domácnost a zbavit se restů
  • V některých oblastech u nás se peče vánočka, do které se přidá hrachové zrno. Ten, kdo toto zrno bude mít ve svém kousku, bude mít po celý rok štěstí.
  • “Jak na Nový rok, tak po celý rok” Toto pořekadlo má svůj smysl v tom, že bychom se neměli hádat, měli bychom se vyhnout mrzutostem a sporům.Podle pověr bude den jaký je na Nový rok stejný, jako po celý rok.
  • Hospodyňka na Nový rok nevěšela prádlo, to by věstilo smrt někoho blízkého.
  • První den nového roku se pak má odpočívat.
  • Na Nový rok si nesmíte půjčovat peníze, znamenalo by to nedostatek peněz po celý příští rok.
  • Ale nesmíte ani nikomu peníze půjčovat, znamenalo by to, že vás po celý rok bude někdo o vaše peníze "obírat".
  • K obědu se pojídá obvykle čočka (svým tvarem totiž připomíná peníze. A čím více jí sníme, tím samozřejmě pro nás lépe) a uzené, nikoli drůbeží maso - aby nám neuletělo štěstí, rybu – aby štěstí uplavalo, nebo zajíce - aby neuteklo.

Novoroční den v pondělí

Krutá zima a vlhké jaro, povodně a těžké nemoci.

v úterý

Zima bude ještě krutější, ale zato úrodný rok.

ve středu

Příznivý rok, mnoho vína, ale žádný med.

ve čtvrtek

Mírná zima, větrné jaro, parné léto, krásný podzimek, mnoho ovoce a hojnost obilí.

v pátek

Nutno se obávat očních nemocí, také lidé budou hojně mříti a dokonce i hrozí válka.

v sobotu

​Málo obilí i větrů, mnoho ovoce i zimnic.

v neděli

Mírná zima, úrodné jaro a větrné léto.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip