Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Připravte se na dlouhou noc! Nápady na nejlepší silvestrovské pohoštění

Připravte se na dlouhou noc! Nápady na nejlepší silvestrovské pohoštění

28.12.2020 - AndreaP.

Náš seriál Od štědrého dne po Nový rok pokročil, Vánoce jsou za námi a my už jsme nyní u jeho předposlední části s názvem SILVESTROVSKÉ pohoštění, které vždy závisí na chutích, představivosti a možnostech každého hostitele. Pro inspiraci nabízíme:

Silvestrovská lososová pěna /pro 8 osob/

  • 1 bochník kulatého chleba, 2 bílé tvarohy, 2 Lučiny, 2 lžíce margarínu, sůl, bílý pepř, 200 g strouhaného lososa, 3 lžíce kečupu, 4 olivy plněné kapií, 1 červená paprika, 1 kadeřavý salát

Do mísy dáme tvaroh, lučinu, strouhaného lososa, margarín, kečup, bílý mletý pepř a osolíme. Vařečkou vše důkladně promícháme a ušleháme do pěny. Po lžících pak vmícháme želatinu a dáme do lednice na 1/2 hodiny vychladit. Chleba nakrájíme na krajíčky, potřeme lososovou pěnou a ozdobíme olivami, kadeřavým salátem a paprikou.

Pekařčina pomazánka

  • 100 g vařené šunky, 4 vejce natvrdo, 30 g másla, 25 g pšeničné mouky, 250 ml mléka, 1 žloutek, 2 lžíce smetany ke šlehání, 4 žemle, sůl, sekaná petrželka

Šunku nakrájíme na nudličky. Vejce oloupeme, bílky rovněž pokrájíme na nudličky a žloutky nahrubo posekáme (část odložíme na ozdobu). Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a umícháme světle žlutou jíšku. Přilijeme mléko, jíšku prošleháme metlou a uvedeme do varu. Přidáme pokrájenou šunku a vaječné bílky a prohřejeme. Žloutky rozšleháme se smetanou, nalijeme do pomazánky, zamícháme a osolíme. Žemle přepůlíme, vydlabeme a rozpečeme v troubě. Potřeme je pomazánkou, posypeme sekaným žloutkem a ozdobíme petrželkou.

Nivová pomazánka s ořechy

  • 1/2 kostky měkkého tvarohu, 100 g nivy, 5 lžic mléka, 50 g nastrouhaných vlašských ořechů, několik jadre na ozdobu

Tvaroh rozmícháme s mlékem, přidáme nastrouhanou nivu, promícháme a zahustíme ořechy. Podáváme na kolečkách rohlíků potřených máslem a ozdobíme jádrem vlašského ořechu.

Pomazánka Wellington

  • 200 g jablek, 200 g ananasového kompotu, 50 g ořechů, 200 g majolky, sůl, citronová šťáva

Jalbka oloupeme, nastrouháme nahrubo a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Ananas necháme okapat a nakrájíme jej nadrobno. Ořechy oloupeme a nasekáme na drobné kousky. Připravené suroviny smícháme v misce, přidáme k nim majolku, dochutíme solí a promícháme. Pomazánku mažeme na plátky bílého chleba a zdobíme listem salátu, broskví nebo pomerančem. Pomazánku hned podáváme, do druhého dne aby působením ořechů ztmavla.

Hermelínový salát

  • 3 hermelíny, 100 g celeru, 1/2 sterilované kapie, 100 g sterilovaných hub, 150 g vařené sóje, 1-2 jablka, 1 kelímek kysané smetany, citronová šťáva, pepř, listy salátu

Sýr nakrájíme na kostičky, přidáme celer, houby a sóju. Kapii nakrájíme na nudličky. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou a pepřem. Jablka přidáme k sýru a všechny suroviny promícháme se smetanovou omáčkou a necháme v chladu odležet.

Avokádová pomazánka

  • 1 avokádo, 1 menší cibule, 1 vejce natvrdo, citron, sůl

Avokádo očistíme, rozmáčkame vidličkou, zakapeme citronem {aby nezhnědlo}, přidáme nadrobno pokrájenou cibulku, nadrobno posekané vejce a sůl podle chuti. Rozmícháme do hladka {kdo chce může dát i do mixéru - jen lehce, lepší jsou kousky}. Mažeme na toust nebo klasickou topinku {česnek na topinku opatrně ať nepřehluší chuť avokáda}.

Plněné chlebíčky

  • 1/8 másla, 1 tavený sýr, 3 natvrdo vařené žloutky, 1 lžíce hořčice, 300 g tvrdých salámů (gothaj, turist,..), 3 vařelé bílky, pažitka, petržel, sterilované okurky, parmazán nebo jiný tvrdý sýr, sardelová pasta, 1 balení sardinek, 1 cibule, sůl, pepř

Rozkrojíme veku, vydlabeme prostředek a plníme směsí. Směs: utřeme máslo, tavený sýr, vařené žloutky, hořčici, pak přidáme ostatní přísady a důkladně promícháme. Naplněnou veku zabalíme do ubrousku (fólie) a zatížíme na 1 hodinu. Pak dáme do lednice ztuhnout. Veku plníme den před podáváním, aby se pěkně rozležela.

(foto: Pixabay.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip