Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Rybí polévka, vánoční kuba a hlavně bohatá snídaně štědrého dne

Rybí polévka, vánoční kuba a hlavně bohatá snídaně štědrého dne

23.12.2020 - AndreaP.

Už zítra tady máme štědrý den a přípravy vrcholí. Poté, co jsme si ukázali, jak kompletně zvládnout kapra včetně jeho přípravy a jak se poprat s bramborovým salátem, tady mám díl třetí s názvem

RYBÍ POLÉVKA, VÁNOČNÍ KUBA A SNÍDANĚ ŠTĚDRÉHO DNE  (VÁNOČKA, ZÁVIN, ŠTOLA A OVOCNÉ CHLEBÍČKY)

Z kapra, kterým jsme náš seriál začínali, uděláme také

ŠTĚDROVEČERNÍ RYBÍ POLÉVKU

  • 1-2 hlavy kapra, 1 porce z ocasu, 1 cibulka, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list, 1/2 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 2-3 lžíce zmrazeného hrášku či sterilovaný hrášek, mlíčí a jikry z ryby, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, špetka muškátového květu, sůl

Z kapřích hlav odstraníme žábry a oči, omyjeme je a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, pokrájenou sibuli a sůl a vaříme asi 20 minut. Pak hlavy vyndáme a vývar scedíme a necháme v teple. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a osmahneme ji dožluta. Vmícháme mouku, krátce ji osmahneme i se zeleninou, zalijeme vodou a vývarem z rybích hlav a přivedeme k varu. Mlíčí a jikry vložíme do menšího kastrůlku, zalijeme vodou, mírně osolíme a vaříme asi 15 minut. Pak vodu scedíme do polévky, jikry a mlíčí pokrájíme a přidáme do polévky také. Vsypeme ještě hrášek, ochutíme muškátem a vložíme maso obrané z hlav. Polévku ještě krátce povaříme, podle potřeby přisolíme, ochutíme polévkovým kořením a podáváme s kostičkami housky na másle osmažené.

Případně můžete povečeřet kupříkladu staročeského tradičního

VÁNOČNÍHO KUBU

3/4 l vody, 300 g trhaných krupek, 80 g sušených hub, 1 šálek mléka, 200 g sádla, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, sůl, kmín, majoránky, mletý pepř

Krupky dobře propereme pod tekoucí vodou a okapané je zprudka osmahneme na sádle. Pak je zalijeme vařící vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Houby namočíme do studeného mléka a po 10 minutách je vyjmeme a nakrájíme na menší kousky. Na sádle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme houby, rozetřený česnek se solí a pepřem, majoránku, kmín, chvíli podusíme a pak vmícháme do krup. Kuskem sádla vymažeme pekáček a směs do něj navršíme. Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 1/2 hodiny.

Zapomenout bychom neměli také na základ dne, a sice štědrou snídani. Tu představuje především

VÁNOČKA

  • 3 hrnky polohrubé mouky, 9 lžic cukru, 1/8 másla, 1 polévková lžíce droždí, 1/2 hrnku mléka, 1 žloutek, sůl, vanilkový cukr, citronová kůra, muškátový oříšek, badyán, 3 lžíce rozinek, 3 lžíce mandlí, vajíčko na potření

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout. Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutek, nastrouhaný badyán, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vše zpracujeme. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohněteme. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě.

Příprava vánočky: Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí ze dvou pramenů. Pergamenový papír potřený tukem položíme na plech a na něj postupně vrstvíme prameny vánočky. Chvíli necháme na plechu dokynout. Před vložením do trouby ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily. Pečeme asi 3/4 hodiny.

Vánočka se šafránem a mandlemi /na 20 řezů/

  • 500 g celozrnné pšeničné mouky, 1/4 l mléka, 40 g droždí, 50 g třtinového cukru, 75 g másla, špetka šafránových blizen, 1 špetka soli, strouhaná kůra z 1 citronu, 2 vejce, 50 g loupaných mandlí, tuk na vymaštění, mouka na vál
  • Na potření: 50 g másla, 2 lžíce medu

Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme jamku a do ní rozdrobíme droždí. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka, 1 lžičku třtinového cukru a z okrajů jamky přihrneme trošku mouky. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme vzejít kvásek. Mezitím mírně rozehřejeme zbývající mléko s máslem a přimícháme rozemnutý šafrán, až se mléko rovnoměrně zbarví. Vzešlý kvásek zamícháme do mouky. Přilijeme vlažné šafránové mléko, přidáme zbývající třtinový cukr, sůl, citronovou kůru a vlažná vejce. Hnětačem 5 minut zpracováváme hladké těsto, až se tvoří vzduchové bubliny a těsto se nechytá mísy. Přikryjeme a při pokojové teplotě necháme kynout zhruba 45 minut, až se objem zdvojnásobí.

Mandle nasekáme. Vymastíme plech. těsto položíme na pomoučený vál, rukama je důkladně vypracujeme a přitom přidáme mandle. Těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu vyválíme 50 cm dlouhy pramen. Z pramenů upleteme vánočku. Oba konce pramenů k sobě přitiskneme. Oběma rukama vánočku přeneseme na plech. Vánočku přikryjeme a necháme kynout 15 minut. Rozehřejeme máslo a zhruba třetinou másla vánočku potřeme. Plech vložíme na střední lištu studené trouby. Troubu zapneme na 180 stupňů Celsia. Vánočku pečeme zhruba 50 minut. V polovině pečící doby vánočku znovu potřeme druhou třetinou tekutého másla.

Upečenou vánočku vyjmeme a horkou ji potřeme zbývajícím máslem, v němž jsme rozpustili med. Vánočku necháme 10 minut na plechu a přendáme na drátěnou podložku, aby vychladla.

Nelze opomenout ani vánoční závin, štolu a ovocné chlebíčky.

Vánoční jablečný závin

  • 350 g hladké mouky, 1 lžíce másla, 1 vejce, 1/8 l vlažné vody, špetka soli, 1 lžička octa
  • Náplň: 1 kg jablek, 4 lžíce strouhanky, 2 hrsti rozinek, 2 hrstky nasekaných ořechů, 2 lžíce cukru smíchaného se skořicí, 2 lžíce rozehřátého másla na potření

Na vále zpracujeme mouku s vodou, v níž jsme rozšlehali vejce, sůl, tekuté máslo a lžičku octa. Nejdříve těsto spojujeme nožem, po spojení důkladně propracujeme rukama, až je hladké a nelepivé, pružné a lesklé. Z těsta utvoříme bochánek, potřeme ho máslem a přiklopíme nahřátým kastrůlkem. Necháme ho půl hodiny odpočinout, pak rozkrojíme na poloviny a na pomoučeném vále vyválíme. Rozválený plát přeneseme na utěrku, s jejíž pomocí těsto dále vytahujeme, až je tenké a netrhá se. Těsto potřeme máslem, posypeme částí strouhanky, kterou můžeme předem osmahnout na másle, posypeme oloupanými a na plátky nakrájenými jablky, cukrem se skořicí, ořechy a rozinkami a ještě trochou strouhanky. Pak závin pomocí utěrky svineme, položíme na plech a stejně připravíme i druhý závin. Před pečením oba záviny potřeme rozehřátým máslem a upečeme v horké troubě. Po vychladnutí posypeme vanilkovým cukrem.

Máslová štola

  • 100 g kandované citronové kůry, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g rozinek, 6 lžic rumu, 1 kg mouky, 2 kostky droždí, 250 g cukru, 1/4 l mléka, 400 g másla pokojové teploty, špetka soli, kardamomu, nového koření a mušátového oříšku
  • Na zdobení: 100 g másla
  • Na posypání: 50-60 g moučkového cukru

Kandované kůry nasekáme najemno a dáme do mísy s rozinkami. Pokapeme rumem a pod pokličkou necháme aromatizovat, až těsto začalo kynout. Mouku dáme do velké mísy. Uprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí a posypeme lžící cukru. Ohřejeme mléko, až je vlažné a třetinu jej nalijeme do důlku. Droždí, cukr a trochu mouky z okraje promícháme, až se droždí rozpustí. Necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Přidáme zbylý cukr, zbývající mléko a koření. Dále přidáme máslo v malých kouscích. Všechno zpracujeme hnětačem na hladké těsto. Těsto hněteme tak dlouho, až dělá bubliny a snadno se pouští mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě asi 1 hodinu. Těsto dáme na moukou poprášený vál a trochu rozmáčkneme. Rukama vhněteme namočené ovoce. Plech vymastíme. Těsto rozpůlíme na dvě poloviny a zlehka vyválíme. Potom jednu stranu těsně přehneme přes střed, až vznikne typický štolový tvar. Těsto položíme na plech a necháme ještě 2 hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 1 hodinu. Štoly ihned po pečení přetřeme rozpuštěným máslem a potom ještě několikrát při chladnutí. Když je vychladnutá, posypeme štolu moučkovým cukrem, zabalíme a uchováme na chladném místě. Tip: aby štoly držely svoji formu, můžeme kolem nich udělat z alobalu kruh. Alobal složíme nana pevný pruh, který položíme kolem odpočinuté štoly, konce spojíme kancelářskými sponkami.

Tvarohová štola /na 2 štoly/

  • 1 kostka čerstvého droždí, 1/8 l vlažného mléka, 120 g cukru, 500 g mouky, 150 g másla, strouhaná kůra z 1 citronu, špetka soli, 150 g tvarohu, 50 g rozinek, 2 lžíce rumu, 50 g rozpuštěného másla na potírání, 2 lžíce moučkového cukru

Droždí promícháme v šálku se 4 lžícemi mléka vlažného a 1 lžičkou cukru. Přikryté necháme asi 20 minut kynout. Mouku dáme do mísy, droždí nalijeme doprostřed. Přidáme zbylé mléko a zbývající cukr. Máslo nebo margarín v malých kouscích dáme na okraj, přidáme citronovou kůru, sůl a tvaroh. Všech přísady zpracujeme pomocí hnětacích nádstavců mixéru tak dlouho, až těsto dělá bubliny a jde lehce uvolnit od mísy. Pokud je těsto příliš měkké, přihněteme po lžících trochu mouky. Zakryté utěrkou necháme asi 1 hodinu kynout. Rozinky pokapeme rumem a přikryté je necháme aspoň 30 minut aromatizovat. Do těsta zapracujeme rukama rozinky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Plech vymažeme. Těsto rozmačkáme na pracovní ploše na obdelník 20x30 cm. Jednu stranu přehneme těsně k druhému okraji, až vznikne typická forma štoly. Položíme na plech a pečeme asi 1 hodinu. Ihned potom štolu několikrát potřeme rozpuštěným máslem. Vychladlou bohatě pocukrujeme. Štolu necháme alespoň 14 dní uležet.

Tip: aby štoly držely svoji formu, můžeme kolem nich udělat z alobalu kruh. Alobal složíme nana pevný pruh, který položíme kolem odpočinuté štoly, konce spojíme kancelářskými sponkami.

Ovocný chlebíčedk /na 2 chlebíčky/

  • Těsto: 600 g mouky, 1 kostka droždí, 40 g cukru, 3/8 l vlažného mléka, špetka soli, 30 g másla s pokojovou teplotou
  • Náplň: 250 g sušených švestek, 250 g sušených meruněk, 250 g sušených hrušek, 250 g vypeckovaných datlí, 1 1/2 - 2 l vody, 100 g vlašských ořechů, 100 g lískových ořechů, 50 g kandované pomerančovéh kůry, 50 g kandované citronovoé kůry, 100 g rozinek, 150 g cukru, 1/2 lžičky anýzu, 1 lžička skořice, 8 lžic rumu, špetka mletého hřebíčku a nového koření

Den předem dáme ovoce do mísy a zalijeme ho teplou vodou. Přikryté necháme na noc namočené. Další den vodu slijeme, ovoce necháme okapat na sítu a rozprostřeme na utěrku. Ovoce nakrájíme na malé kostičky a opět je dáme do mísy. Ořechy a obě kandované kůry nakrájíme na malé kostičky a dáme k ovoci. Přidáme rozinky, cukr, koření a případně alkohol. Dobře promícháme, přikryjeme a necháme aromatizovat, dokud není těsto hotové. Mouku dáme do mímsy.Do důlku uprostřed dáme droždí. Promícháme s 1 lžící cukru a asi polovinou mléka, až se droždí rozpustí. Přikryté necháme kynout asi 15 minut na teplém místě. Přidáme zbývající cukr, mléko, sůl a nadrobno nakrájený tuk a zpracujeme na vláčné těsto. Pokud je moc měkké, přihněteme trochu mouky. Přikryté těsto necháme asi 45 minut kynout. Těsto rozpůlíme, rukama prohněteme jednu polovinu s ovocem. Druhou polovinu vyválíme na vále poprášeném moukou tence na dva asi 25x35 cm velké obdelníky. Z ovocného těsta zformujeme dva podlouhlé chleby a každý položíme doprostřed těstových plátků. Okraje těsta potřeme vodou. Těsto přehneme přes chléb a okraje dobře zmáčkneme. Ovocné chlebíčky položíme švem dolů na připravený plech. Zakryjeme utěrkou a opět necháme 2 hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, chlebíčky potřeme vlažnou vodou a pečeme asi 1 hodinu 20 minut. Chlebíčky necháme vychladnout, dobře zabalíme a necháme nejméně 14 dní uležet.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip