Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Léty prověřené retro cukroví navodí vzpomínky na dětství

Léty prověřené retro cukroví navodí vzpomínky na dětství

13.12.2020 - AndreaP.

Vánoce se nezadržitelně blíží, a s nimi finišují také velké přípravy a pečení. Vybrali jsme pro vás několik retroreceptů, do kterých se můžete pustit.

Masarykovy knoflíky

  • 180g vlašských ořechů
  • 300g hladké mouky
  • 200g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce moučkového cukru na obalení (můžeme do něho přidat 1 vanilkový cukr)

Trik je u knoflíků v tom že ořechy nejprve opražíme v troubě, nebo na pánvičce. Poté je na dvě hodinky namočíme do studené vody studené vody, pak je nasekáme. Následně smícháme všechny sypké ingredience, přidáme ořechy, žloutek a máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které si můžeme nechat do druhého dne uležet v ledničce. Poté necháme změknout v těle, vyvalujeme 3-4 milimetry silný plát, ze kterého vykrajujeme kolečka. V troubě vyhřáté na 150 stupňů poté pečeme do zhnědnutí. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru.

Starobylé slepované cukroví

  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 polévkové lžíce másla.
  • Rybízová marmeláda

Ingredience smícháme tak, že nejprve do mísy prosyjeme mouku. Poté přidáme cukr, žloutek a máslo, načež těsto pořádně rukama zpracujeme, těsto bude vláčné, necháme ho uležet v chladu, stačí hodinky, dvě. Následně válíme tenký plát, který by měl mít asi 3 milimetry a vykrajujeme tvary, který se nám líbí. Pečeme do zhnědnutí v troubě vyhřáté na 150 stupňů. Po vychladnutí mažeme marmeládou a slepujeme.

Třeboňské borky

  • 2 vejce
  • 14 dkg vanilkového cukru
  • 7dkg čokolády
  • 10 dkg mouky
  • 2 dkg sody
  • 4 dkg na nudličky krájených mandlí

Vejce prošleháme s cukrem, přidáme rozpuštěnou čokoládu, přidáme mouku, sodu a mandle. Dobře promíchanou hmotu namažeme na plech, který je vyložený pečicím papírem. Následně pečeme v mírně vyhřáté troubě. Jakmile pečivo zhnědne, vyndáváme a ještě teplé krájíme na jeden a půl centimeru široké a 4 centimetry dlouhé nudle, takzvané borky.

 

(ree, foto Pixabay.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip