Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Co s přezrálými banány? Nadýchaná banánová buchta to vyřeší

Co s přezrálými banány? Nadýchaná banánová buchta to vyřeší

18.11.2020 - AndreaP.

Máte doma přezrálé banány a nevíte co s nimi? Tak přesně toto jsem dnes řešila. K jídlu už byly dost měkké, ale vyhodit je, to se mi zas nechtělo. A tak jsem sedla k PC s tím, že si najdu recept na nějaký ten moučník. A povedlo se ... teda ne úplně tak přesně, protože z původního receptu jsem zachovala snad jen ty banány, no i když i u těch jsem nakonec upravila množství. A tak vám přináším recept na banánovou buchtu, která dnes tak nějak improvizovaně vznikla u nás doma.

Potřebujeme

  • 4 velké přezrálé banány
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • citrónový cukr (případně vanilkový)
  • 1/2 - 1 hrnek mléka (řídíme se hustotou těsta)
  • kakao

Nejprve si oloupeme banány, nakrájíme na tenká kolečka a buď vidličkou rozmačkáme, lepší varianta je ale rozmixovat je v mixéru.

V druhé míse si ušleháme cukr se žloutky a máslem (pořádně rozšleháme). Vmícháme také citrónový cukr (lze koupit v obchodě - v regálech u pečících přípravků, a určitě doporučuji vyzkoušet, nádherně voní), pokud nemáme, tak přidáme vanilkový cukr. Poté postupně vmícháme smíchané mouky s práškem do pečiva (je možno použít jen polohrubou mouku, pokud nemáme hladkou). Společně s moukou postupně zašleháváme také mléko a rozmixované banány - výsledné těsto musí být řidší, ne hutné. Nakonec do těsta vmícháme ušlehaný sníh ze 4 bílků.

Z hotového těsta si odebereme zhruba 1/3 do další mísy a vmícháme kakao.

Do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nalijeme světlé těsto a na něj pak cik-cak tmavé. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 30-35 minut. Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, buchta je hotova. Vychladlé pocukrujeme, nakrájíme a můžeme podávat.

Buchta má díky banánům krásnou žlutou barvu a navíc úžasně voní.

(foto: redakce)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip