Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Stromy a keře můžete prořezat už teď. Jak postupovat

Stromy a keře můžete prořezat už teď. Jak postupovat

14.11.2020 - redakce Babinet.cz

Stromy a keře se prořezávají obvykle na jaře, předtím, než začnou rašit. Některé řezy je ale dobré a potřebné provést právě nyní, na podzim, kdy se míza stáhne do kořenů a nastává tak pro dřeviny období vegetačního klidu.

Podzimní řez je optimální u starších dřevin, kdy odstraňujeme vše, co nám odumřelo nebo uschlo. Pryč by měly jít také všechny větve napadené nejrůznějšími škůdci a houbami, aby se onemocnění nešířilo.

Postup prořezu

-nejprve promyslete, jak má strom vypadat po dokončení práce

-určete hlavní větve, které tvoří kostru

-první uřízněte poškozené větve

-poté ty, které se kříží a brání v cirkulaci mízy

-poté odstraňte ty, které rostou směrem do středu

-pryč musí i nízké větve

-pryč musí i ty, které ohrožují vedení vysokého napětí

-rány vždy zamažte štěpařským voskem nebo neředěným Latexem

-neodstraňujte více než 25 % větví stromu

-větve řežeme jen jednou ročně, aby mohl strom, či keř regenerovat

Proč prořezávat

Stromy, které mají příliš mnoho větví, nemají v koruně dost světla a vzduchu, strom se dusí. Nečerpá tak sílu pro zásadní věc, kterou je tvorba pupenů. Starší stromy se řezem mladí. Pokud jde o stromek, který na podzim teprve sadíme, je lepší zkrátit mu jak korunu, tak kořeny, a to aby dokázal správně zakořenit.

Některé keře by zase bez podzimního sestřihu mohli zahynout. Keře je tedy zapotřebí zkrátit do tvaru, který požadujeme. Určitě jim také věnujte dostatečnou péči U nich, většinou, nemusíte přemýšlet nad každou větvičkou, ale berete je právě podle tvaru. Můžete je zkrátit až na čtvrtinu jejich velikosti. Podobně je to i s živým plotem.

Všechny odstraněné větve patří do kontejneru na bioodpad. Do kompostu je neházejte. Mohou v nich být houby a hniloba, které se pak dobře šíří nejen po vaší zahradě, ale i k sousedům. Suché větve pak můžete spálit třeba v kamnech a ještě si jimi zatopíte.

 

napsala Zuzana Zelenková

foto: goodhousekeeping.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip