Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Na sv.Martina nejen tradiční husa, ale také martinské rohlíky z dob našich babiček

Na sv.Martina nejen tradiční husa, ale také martinské rohlíky z dob našich babiček

8.11.2020 - AndreaP.

V dnešním receptu se ponoříme do naší krásné historie a připomene si jeden z receptů našich (pra)babiček, který se pekl právě na svátek sv. Martina. Průvodce nám bude skvělá autorka Kamila Skopová, z jejíž knihy Rok na vsi je tento recept čerpán.

Autorka píše .... "Martinskými rohlíky odměňovaly hospodyně pasáky rohatého dobytka právě o svátku svatého Martina. Plnívaly je mákem, tvarohem, sladkou řepou, povidly, ořechovou, ale také zajímavou mrkvovou náplní"...

A zde recept :

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 4-5 dkg kvasnic
  • lžíce cukru
  • trochu vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • lžíce rumu
  • 8 dkg cukru včetně vanilkového
  • 10 dkg teplého másla
  • citrónová kůra
  • půl lžičky soli

 

Do přesáté mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme lžící cukru, přidáme trochu mléka a necháme kvasnice vzejít. Poté přidáme žloutky, rum, cukr (včetně vanilkového), teplé máslo, kůru a sůl a vše zpracujeme teplým mlékem na hladké pružné těsto. Dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a stranou necháme vykynout.

Mezitím si připravíme mrkvovou náplň :

Očištěnou, jemně nastrouhanou mrkev trochu osolíme a na trošce másla podusíme. Když se veškerá voda vydusí, tak mrkev dle chuti osladíme, můžeme přidat rovněž citrónovou kůru i případně šťávu. Okořeníme skořicí a přidáme trošku rum. Pokud máme náplň příliš řídkou, zahustíme ji drcenými piškoty.

Mezitím vykynuté těsto rozválíme na plát, nožem nakrájíme na velké trojúhelníky, naplníme mrkvovou náplní a stočíme do rohlíků. Přeneseme na máslem vymazaný plech a necháme opět vykynout. Nakonec potřeme žloutkem, do kterého jsme rozmíchali také trošku rumu a dáme dozlatova upéct do středně horké trouby.

 

(foto: pixabay.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip