Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Hložinky. Nasbírejte si protizánětlivou superpotravinu právě teď

Hložinky. Nasbírejte si protizánětlivou superpotravinu právě teď

28.10.2020 - redakce Babinet.cz

Podzim máme většinou spojený se sběrem šípků, které jsou velice prospěšné našemu organismu a imunitě. Neméně blahodárné jsou i hložinky, které však velmi často unikají naší pozornosti. Dost možná je často se šípky i zaměňujeme, protože jsou si vzhledově hodně podobné. Pojďme se tedy s plody hlohu seznámit blíže, protože temně červené malvice dozrávají právě v těchto dnech a nejen že mají fantastické zdravotní účinky, ale také si na nich báječně pochutnáte.

V supermarketu je nekoupíte

Hložinky nejsou zbožím, pro které byste mohli vyrazit do kteréhokoliv supermarketu. Tam je skutečně neseženete. Nechcete-li se po nich poohlédnout v přírodě, či na zahradách, musíte si na ně počíhat ve specializovaných prodejnách a v prodejnách zdravé výživy. I tam se vždy však raději doptejte na kvalitu hložinek. Abyste z nich totiž mohli načerpat maximum toho, co nabízí, musí být hložinky správně zpracovány a také dobře skladovány. Tyto faktory jsou, ostatně jako pro všechny dary přírody, nesmírně důležité, když jde o kvalitu. Pokud nejsou dodržována pravidla vhodného zpracování a skladování, pak hložinky rychle napadá plíseň.

Pokud si přece jen hodláte pro hložinky dojít sami, udělejte to právě v těchto dnech. Sběr zralých hložinek by měl probíhat do konce října. Babské rady však tvrdí, že pokud nestihnete tento sběr, máte pak ještě jednu šanci. A to tehdy, když jsou hložinky přešlé prvními mrazíky. Názory odborníků se však v tomto případě dosti liší. Někteří se sběrem po prvních mrazících souhlasí a jiní jsou naopak zásadně proti. Co je však jednoznačné, jsou místa výskytu. Stanovišť, na kterých hložinky najdete, je poměrně hodně. Projděte se světlými listnatými lesy, stráněmi, nebo podél tratí.

Zdravotní přínosy hložinek

Hloh se může pyšnit spoustou zdravotních benefitů, ale nejvíce bude zajímat srdcaře. V minulosti byl považován za tonikum pro srdce a tato nálepka hlohu přetrvává i v současnosti. Hložinky obsahují třísloviny, pektiny, karoteny a také vitamíny C a B. Jaké léčivé účinky tedy hložinky nabízí?

  • Hloh reguluje krevní tlak
  • Hložinky podporují správnou činnost srdce a posilují srdeční sval
  • Posilují imunitu a zmírňují bolesti při nachlazení
  • Uklidňují mysl a celkově zlepšují náladu
  • Působí blahodárně proti nespavosti
  • Spací polštářek se sušenými hložinkami navodí před spánkem klid a napomáhá usnout
  • Pomáhají při bušení srdce
  • Zlepšují průtok krve v srdci
  • Působí proti skleróze
  • Tlumí migrény
  • Podporují trávení
  • Zmírňují návaly při menopauze
  • Působí proti artróze a artritidě
  • Pomáhají při průjmových potížích
  • Podporují léčbu močového měchýře
  • Ulevují při bolestech spojených s ledvinovými kameny
  • Zvyšují zásobu srdeční energie
  • Působí preventivně proti infarktu
  • Jako prevence působí také proti angíně
  • Čaj z hložinek zmírňuje nachlazení
  • Odvar z hložinek příznivě působí na akné a šetrně čistí pleť
  • Odvar z hložinek taktéž efektivně bojuje proti mastným vlasům. V tomto případě je efekt okamžitě znatelný
  • Hložinky krásně zacelují roztřepené konečky
  • Působí proti popraskaným rtům
  • Hložinková lázeň změkčuje popraskané paty
  • Voda, ve které se vařily hložinky, působí proti červeným žilkám
  • Zmírňují svědění pokožky, která byla vystavena holení
  • Svíčka se sušenými hložinkami navodí pocit dobré nálady a uvolňuje napětí

Jak hložinky zpracovat

Vždy se snažíme sbírat sytě červené plody a věnujeme zvláštní pozornost tomu, aby nebyly červivé a poškozené. Protože má hloh tvrdé trny, určitě se vyzbrojte rukavicemi. Po sběru pak pečlivě hložinky přeberte a vyřaďte všechny větvičky, i lístky. Sušte je při šedesáti stupních (názory odborníků se ale i v tomto případě liší a mluví se také o pět a třiceti stupních) a občas jimi zatřeste, nebo je promíchejte, aby nedošlo ke slepení. Nakonec hložinky skladujte v jutových pytlíčcích na suchém místě. Směs na lahodný čaj pak máte kdykoliv po ruce. Můžete si ale připravit i jiné lahůdky, jako je marmeláda, zavařenina, základ pod maso, likér, nebo je přidat do jogurtu, či do ovesné kaše.

 

napsala Bára Klímová

foto: foto: Wikipedie

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip