Babinet.cz  /  Recepty  /  Dětská jídla  /  Zavřené školy a unavení rodiče. 5 rychlých receptů z těstovin!

Zavřené školy a unavení rodiče. 5 rychlých receptů z těstovin!

15.10.2020 - AndreaP.

Těžká doba, kterou právě nyní prochází nejen naše republika, je únavná pro každého. Obzvláště  veliký zápřah je to ale nyní pro rodiče, kteří musí zvládat nejen svou práci, ale také distanční vzdělávání svých dětí a další věci s tím spojené, mimo jiné i každodenní vaření. Přinášíme proto pět rychlých receptů z těstovin, protože jak všichni víme, děti těstoviny milují, těstoviny jsou levné, těstoviny jsou rychlé a je to prostě záchrana vždy a všude.

1.) Olomoucké ravioli

  • 200 g olomouckých tvarůžků
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 100 g hub (nejlépe hříbků)
  • 2 dl smetany
  • 1 větší cibule
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Z mouky, vajec a soli vypracujeme tužší nudlové těsto, z něj vytvoříme malé taštičky naplněné kouskem tvarůžků a okraje pevně stiskneme. Necháme v chladu odpočinout do druhého dne, potom je ve slané vodě uvaříme do měkka.

Zatímco se ravioli vaří, připravíme si omáčku. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme hříbky, osolíme, okmínujeme, opepříme a podusíme. Když jsou houby měkké, přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky, a za stálého míchání chvilku povaříme.

Hotové ravioli rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou.

2.) Těstovinové lívanečky

  • 1 hrnek hvězdiček či jiných těstovin
  • 1 vejce
  • 1 dl mléka
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • párek či uzené maso dle chuti
  • 1/2 prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • strouhaný sýr na posypání

Těstoviny uvaříme podle návodu, zcedíme a necháme mírně vychladnout. Pak přimícháme všechny přísady, nadrobno nakrájené párky či uzené maso a po obou stranách pečeme v lívanečníku na malém množství oleje.

Ještě horké posypeme strouhaným sýrem a podáváme s bramborem.

3.) Těstovinový salát se žampióny

  • 250 g velkých kolínek nebo mušliček
  • 200 g sterilovaných žampiónu ve slaném nálevu
  • 1 střední pórek
  • 1 rajče
  • 125 g majonézy
  • šťáva z 1/2 citrónu nebo 1-2 lžíce vinného octa
  • bílý pepř
  • dobromysl
  • petrželka

Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme a necháme vychladnout.

Bílou část pórku nakrájíme na kolečka a krátce povaříme v malém množství osolené vody.

Z majonézy, citrónové šťávy nebo octa a koření si připravíme zálivku, kterou zředíme nálevem ze žampiónů, vmícháme žampióny, těstoviny a vychladlý pórek a necháme rozležet.

Porce zdobíme osminkami rajčete a sekanou petrželkou a podáváme jako předkrm nebo lehkou večeři.

4.) Horalské nudle

  • 300 g těstovin
  • 4 vejce
  • 200 g čerstvých hub
  • 120 g slaniny
  • 15 dl mléka
  • tuk na vymazání pekáče
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ

Na slanině osmahneme houby, promícháme s předem uvařenými těstovinami dle návodu, ochutíme, vložíme do vymaštěného pekáče a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci.

Pečeme ve středně teplé troubě. Podáváme teplé se zeleninovým salátem.

5.) Flíčky se zelím

  • 400 g fíčků (širokých nudlí)
  • 3/4 hlávkového zelí
  • 80 g sádla
  • 1 větší cibule
  • kostka bujónu
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Hlávku zelí nakrájíme nebo postrouháme na nudličky, cibuli pokrájíme najemno, osmahneme ji na sádle, přidáme zelí, bujón, pepř a kmín, trochu přisolíme a dusíme. Občas zamícháme.

Když se vydusí šťáva ze zelí, podlijeme trochou vody a dusíme až do měkka, nakonec necháme mírně osmahnout.

Uvařené flíčky smícháme s dušeným zelím a podáváme.

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip