Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Uchovejte šípky nekonečně dlouho. Udělejte si šípkový ocet

Uchovejte šípky nekonečně dlouho. Udělejte si šípkový ocet

9.10.2020 - redakce Babinet.cz

Šípky k podzimu patří stejně tak neodmyslitelně, jako časté nachlazení. Jen málokdo patří ke šťastlivcům, kteří nemají ani potuchy o podzimním škrábání v krku, a také vůbec neví, co je to rýma. Šípky v sobě mají neuvěřitelnou sílu a jsou to malé lékárničky nabité prospěšnými látkami. Je proto veliká škoda, vzpomenout si na šípky jen tehdy, když se začíná ozývat ono nachlazení a jiné zdravotní potíže. Vyrazte proto v těchto dnech na šípky. Procházka podzimní přírodou vám uklidní mysl, a my vám ukážeme, jak si šípky můžete uchovat nekonečně dlouho i se všemi jejich vitamíny a minerály.

Proč ocet a ne čaj

Ani šípkový čaj není rozhodně k zahození. To v žádném případě. Když si pravidelně dopřejete šálek šípkového čaje, bude se vám krásně spát, pročistíte cévy, posílíte imunitu a zlepšíte trávení. Dost často se ale bohužel stane nemilá věc, která je pořádně k vzteku. Než stihneme šípkovou směs na čaj spotřebovat, vrhnou se na ni moli, nebo se začne objevovat plíseň, či zatuchlý zápach. Takový čaj je nám pak k ničemu.

Naopak u octa máme jistotu, že se žádný takový problém neobjeví. S octem si můžeme užívat jistotu dlouhodobé trvanlivosti bez jakéhokoliv poškození, když jej budeme správně skladovat. Navíc, ocet pravděpodobně využijete častěji, než čaj. Jednak ho jednou pro vždy máte hotový, a odpadá vám tak nutnost vaření, když jej chcete použít, a také má všestrannější využití.

  • zdravým šípkovým octem dochutíte zálivky, omáčky, polévky, luštěniny a dokonce i některé pomazánky
  • šípkový ocet se často přidává do masek na odmaštění vlasů
  • babské rady tvrdí, že teplá plena navlhčená šípkovým octem pomáhá při nočních záchvatech kašle
  • přivonění k šípkovému octu uvolňuje ucpaný nos
  • šípkový ocet uzdravuje i ošklivé nedokonalosti, které zůstaly po akné

K výrobě šípkového octa budete potřebovat:

  • 100-300 g zralých šípků
  • 500 ml jablečného, nebo vinného octa
  • Dobře těsnící láhev, nebo nádobu

Jak budete při výrobě šípkového octa postupovat:

  • Šípky omyjte a dobře osušte
  • Zbavte šípky případných poškozených částí
  • Odřízněte oba konce šípků
  • Šípky, zbavené konců, nyní podélně překrojte
  • Určitě z vnitřku šípku nic neodstraňujte. Chceme naopak zachovat všechny možné důležité látky
  • Připravené a opracované šípky uložte do láhve, nebo uzavíratelné nádoby, a zalijte octem. Všechny šípky musí být skutečně ponořené, určitě proto není dobré s octem šetřit
  • Nyní láhev, nebo nádobu uzavřete, a nechte ocet na tmavém místě při pokojové teplotě odpočívat dva, až čtyři týdny
  • Během této doby láhev pravidelně protřepávejte, aby se případně šípky octem dostatečně zvlhčovaly a nedocházelo k plísni. Byla by to velká škoda
  • Po uplynutí doby hotový šípkový ocet sceďte přes cedník a přelijte si jej do sterilizované láhve
  • Poté už svůj šípkový ocet máte připravený k použití a můžete začít využívat všechny jeho báječné vlastnosti. Když jej budete skladovat na tmavém a chladném místě, vydrží vám i několik měsíců

 

napsala Bára Klímová

foto: smarticular.net

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip