Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Koláče z Francie připomínající naší bublaninu, to jsou clafoutis a flaugnarde. Podzimně, tentokráte se švestkami!

Koláče z Francie připomínající naší bublaninu, to jsou clafoutis a flaugnarde. Podzimně, tentokráte se švestkami!

5.10.2020 - AndreaP.

Clafoutis je tradiční francouzský koláč s ovocem, nejčastěji pak s černými třešněmi.  Je podobný české bublanině, ale jen vzhledově. Na rozdíl od ní totiž těsto obsahuje velmi málo mouky, o to více pak ale mléka a smetany. Díky tomu je pak těsto lehoučké a řídké, konzistencí spíše palačinkové. Sezóna třešní je už dávno za náma, ale to vůbec nevadí, jelikož  my si ho přpravíme se švestkami! A protože francouzi mají pro každý dezert svůj název, tak tento se pak nazývá flaugnarde. Místo švestek lze použít také jablka, hrušky či broskve. Ale vlastně jakékoliv oblíbené ovoce.

Potřebujeme:

  • 125 ml mléka
  • 125 ml tučné smetany ke šlehání
  • 2-3 kapky vanilkové esence
  • 4 vejce
  • 170 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 g švestek nebo blum
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 30 g plátečků mandlí
  • moučkový cukr na poprášení
  • šlehačka na ozdobu

 

Troubu předehřejte na 190 °C.

Švestky vypeckujte. Formu na koláč nebo zapékací misku vytřete máslem.

Do mixéru dejte mléko, smetanu, vejce, mouku, cukr a vanilkový extrakt. Rozmixujte dohladka, směs bude připomínat palačinkové těsto.

Do vymazané formy rovnoměrně rozložte švestky, které zalijte těstem, zasypejte cukrem a vložte do předehřáté trouby.  Pečeme asi 30-40 minut.

Před podáváním lehce poprášíme cukrem, přidat můžeme také šlehačku. Vynikající je, pokud se podává ještě vlažný.

(foto: food52.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip