Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Jednoduchá fazolová polévka, aneb jak na problematické luštěniny!

Jednoduchá fazolová polévka, aneb jak na problematické luštěniny!

4.10.2020 - AndreaP.

Luštěniny by se neměly konzumovat syrové ze dvou důvodů. Prvním je, že obsahují tzv. trypsinový inhibitor. Jeho primární úlohou např. u sojových bobů je ochrana proti hmyzu. Trypsin je jedním z trávicích enzymů člověka a syrové luštěniny by způsobily vážné trávicí potíže.

Druhou problematickou látkou, kterou luštěniny obsahují, jsou lektiny. Ty způsobují srážení červených krvinek – stěny krvinek obsahují cukry, na které se lektiny snadno vážou. Příčina přítomnosti lektinu v luštěninách je zatím neobjasněná.

Obě uvedené toxické látky lze odstranit pomocí namáčení a varem. Doba máčení je 12 hodin, poté je třeba vodu vylít a dát luštěniny vařit v čerstvé vodě. Množství toxických látek lze rovněž snížit klíčením.

A my si dnes z luštěnin připravíme jednoduchou fazolovou polévku. Ta se řadí mezi syté a hřejivé polévky, v právě probíhajícím podzimu, kdy teploty padají dolů a je sychravo, se tak zcela určitě hodí zařadit do jídelníčku.

Potřebujeme :

  • 300 g bílých fazolí
  • 2 lístky rozmarýny
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g slaniny
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • masový vývar
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g vařených těstovin
  • 1 lžíce sekané petrželové natě

 

Den předem namočené fazole uvaříme do měkka s rozkrájenými lístky rozmarýny a celým stroužkem česneku. Měkké fazole prolisujeme přes síto.

V hrnci osmahneme drobně nakrájenou slaninu, přidáme prolisované fazole a rajčatový protlak. Polévku rozředíme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme vařené těstoviny, posypeme sekanou petrželovou natí a podáváme.

(ilustrační fotografie)

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip