Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Proč jíst polévky a je podzim pro jejich konzumaci opravdu nejlepší?

Proč jíst polévky a je podzim pro jejich konzumaci opravdu nejlepší?

1.10.2020 - redakce Babinet.cz

Představte si, například Francouzi jí polévky opravdu pouze na podzim. Už naše babičky věděly, že polévky k podzimu prostě patří. Zavodní nás a zároveň velmi dobře zahřejí a to je na podzim právě to,  co potřebujeme.

Naši předci však polévky pojídali po celý rok. A to i kvůli tomu, že se nám jejich přípravou významně snižují náklady. Dobrou polévku dokážete uvařit za pár korun. Dříve lidé právě na podzim připravovali polévky spíše hutnější – luštěninové a zeleninové. Na jaře, když docházely zásoby, se do polévek dávaly první jarní bylinky nebo nejrůznější planě rostoucí natě. Tím lidé doplňovali důležité vitamíny a minerály.

Polévky navíc také podle odborníků na výživu patří k nejlepším a nejdůležitějším jídlům, která si můžeme dát. Nic se ale nemá přehánět. Polévka a ještě hlavní chod, to je zbytečně mnoho jídla. Za to polévka k večeři, to je naprosto ideální věc.

Polévka k snídani?

Polévku je možno podávat už k snídani. Makrobiotici, kteří ji mají každý den na jídelníčku, si tento pokrm velmi cení právě díky tomu, že zahřívá organismus. A kvůli těmto prohřívacím účinkům a díky tomu, že nás zavodní, je fajn si jí čas od času naservírovat k snídani.

Instantní ne

Instantní náhražky nekonzumujte. Polévku si zvládnete udělat opravdu snadno a rychle. V těch instantních je jen plno látek, jež tělu zrovna neprospívají. Je v nich plno soli a ta způsobuje například zvyšování tlaku a zavodňování organismu.

Kupodivu zcela ideální nejsou ani poctivé vývary. Tělo příliš zatěžují. Jejich užití je ideální v případě trpíme-li chudokrevností, nebo pro ženy, které mají zrovna své dny.

Nejlepší jsou polévky zeleninové a to ať krémové nebo vývary, případně luštěninové, s bramborami, vločkami, pohankou nebo kroupami.

Inspirace

Podzimu vévodí dýně a právě dýňovou polévku můžete vařit se stejným postupem ve více variantách.

Dýni, ideálně Hokkaidó rozkrájíme, vydlabeme a opečeme na lžíci másla. Jakmile změkne, tak ji zalijeme litrem vody, vše rozmixujeme, osolíme a můžeme přidat také dvě lžíce smetany. Polévku provaříme a přidáme koření, které zrovna chceme – ideální je kari, muškátový oříšek nebo kajenský pepř. Hnedle máte tři varianty snadno a rychle.

 

napsala Zuzana Zelenková

foto: goodfood.com.au

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip