Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Skvělé nejen k masu a uzeninám, ale také jako krásný jedlý dárek. Pikantní a lahodné cibulové čatní

Skvělé nejen k masu a uzeninám, ale také jako krásný jedlý dárek. Pikantní a lahodné cibulové čatní

1.10.2020 - AndreaP.

Čatní ( anglicky chutney) je tradiční pochutina indické kuchyně. Jedná se vlastně o dochucující omáčku, která může mít tisíce variant podle zvolených surovin...chutí pak může být sladká, slaná, lahodná, ostrá, pikantní, pálivá, nakyslá. Např. ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou poté také zdobí stůl. Nutno podotknout, že k dochucení pokrmu stačí 1-2 lžičky této omáčky.

Jak bylo výše uvedeno, čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Je dostupné v hotové formě, prodávané ve skleničkách, ale v Indii se připravuje většinou čerstvé, často ze sezónních plodin.

Příprava je časově většinou značně náročná, neboť jednotlivé komponenty je nutno vařit tak dlouho, dokud nejsou zcela rozvařené a zredukované; poté se smíchají v pastu či omáčku.

Na cibulové čatní potřebujeme :

  • 200 g sušených švestek
  • 6 velkých červených cibulí
  • cca 150 g másla
  • 4 drcené hřebíčky
  • 4 lžíce medu
  • 2 dcl červeného vína
  • sůl
  • pepř

 

Cibule oloupeme a společně se švestkami je nakrájíme nahrubo. Na pánvi rozpustíme máslo a cibuli se švestkami opečeme, přidáme drcený hřebíček, osolíme, opepříme, přidáme med a celou směs zalijeme červeným vínem.

Vaříme tak dlouho, až se vše zredukuje do konzistence povidel, poté odstavíme a necháme zchladnout.

Plníme do skleniček.

Toto čatní si můžeme připravit už nyní, skleničku poté nazdobit a máme krásný jedlý vánoční dárek.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip