Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Úžasná povidla z bezinek i hrušek. Jak na ně

Úžasná povidla z bezinek i hrušek. Jak na ně

27.9.2020 - redakce Babinet.cz

Povidla není nutné dělat pouze se švestek. Povidla mají širokou škálu využití a právě nyní dozrává mnoho úžasných plodů, ze kterých si je udělate tuto dobrotu také.

Jedním z těchto plodů jsou nenápadné a velmi zdravé bezinky. Kromě bezinkového likéru si celkem snadno vyrobíte také skvělá povidla. Bezinky jsou navíc vynikající například při nachlazení, takže budete mít lék, který vám do budoucna může pomoci i od nemoci.

Ingredience

  • 1 kg bezinek
  • 300 g krystalového cukru
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 dcl rumu
  • 1 svitek skořice
  • 5 ks hřebíčku
  • 1 hvězdička badyánu
  • špetka soli

Bezinky dobře propláchněte, mohou v nich být broučci, pavučinky i jiné nečistoty, které bychom v povidlech rozhodně nechtěli mít.

Bezinky otrhejte ze stvolu do hrnce. Přidejte cukr, citronovou šťávu, rum, skořici, hřebíček, badyán a špetku soli. Směs potom dejte na sporák a zahřejte na vysoký stupeň. Jakmile začnou bezinky vřít, tak je stáhněte, aby jen probublávali.

Na plotně je mějte do zhoustnutí. Poté ze směsi vyjměte koření a rozmixujte jej pomocí ponorného mixéru. Vznikne vám hustá kaše, kterou budete plnit do dobře vymytých sklenic, zavíčkujete a necháte zchladnout víčkem dolů.

Jejich využití není jen do pečení, ale lžičku si můžete dát třikrát denně při nachlazení. V některých receptech se uvádí, že do bezinkového likéru, povidel i marmelády patří káva. To však bohužel příliš dobré není. Výsledný produkt výrazně zhořkne a to není pro každého. Zvažte, zda takový recept opravdu chcete zkoušet. Při jakékoli manipulaci s bezinkami neochutnávejte příliš brzo, bezinky jsou totiž mírně toxické a je důležití, abyste je vařili alespoň 15 minut, v opačném případě vás pořádně proženou.

Hrušková povidla

  • 2 kg hrušek
  • cukr krupice 500 g

Hrušky pokrájíme, vložíme do hrnce, zasypeme cukrem a necháme ležet do rána. Poté zahřejeme a vaříme do zhoustnutí na mírném ohni. Rozvar plníme do čistých vyvařených sklenic a necháme chladnout dnem vzhůru.

Kdo by chtěl, ten si může do hrušek přidat koření – skořici, badyán a hřebíček – podobně jako do bezinek. To však není nutné.

 

napsala Zuzana Zelenková

foto: gourmetmum.tv

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip