Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Vhodná nejen při nachlazení! Zelná polévka s masem

Vhodná nejen při nachlazení! Zelná polévka s masem

20.9.2020 - AndreaP.

Syrové i kyselé zelí je velmi zdravé, což je v naší populaci již věc všeobecně známá. Nejen, že čistí krev, zlepšuje imunitu díky vitamínům, ale také zvláčňuje pokožku a ženy by si ho měly vysloveně dopřávat, protože vyrovnává a zahlazuje vrásky. Tepelným zpracováním sice část svých vitaminů ztrácí, ale získává na chuti. A protože v současné době vídáme kolem sebe hodně lidí s klasickou podzimní virózou, je nejvyšší čas připravit si skvělou zelnou polévku, která dodá to, co oslabené tělo potřebuje.

Potřebujeme:

  • 500 g hlávkového zelí
  • 1 větší cibuli
  • 150 g vepřového masa
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 2 brambory
  • 2 rajčata
  • sůl
  • mletý pepř
  • 0,15 l zeleninového vývaru (možno i z bujónu)

 

Hlávkové zelí očistíme, vyřízneme košťál a nakrájíme jej na jemné nudličky.

Na oleji osmahneme očištěnou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmažíme. Osolíme, podlijeme vodou a dusíme do poloměkka.

K takto připravému masu poté přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel i česnek, podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme asi deset minut.

Brambory mezitím oloupeme, nakrájíme na kostky a spolu se zelím přidáme k masu. Dolijeme vodou, opepříme a vaříme takřka do měkka.

Nakonec přidáme rajčata a vaříme, dokud vše není zcela měkké.

(foto: timeaskitchen.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip