Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Polévka za hubičku a během pár minut? Žebračka neboli švábka či šupitalka

Polévka za hubičku a během pár minut? Žebračka neboli švábka či šupitalka

15.9.2020 - AndreaP.

Žebračka patří společně s oukropem/česnečkou do kategorie nejlevnějších polévek, které se v těžkých dobách připravovaly prakticky ze zbytků nebo ze surovin, které byly doma vždy k dispozici. I dnešní doba je momentálně pro mnohé finančně náročná, a proto se levné recepty hodí mít po ruce. I samotná smetana v receptu uvedená je už novější verze receptu, v tom původním z generace našich předků se ještě nevyskytovala, jelikož byla pro mnohé luxusem.  Pod názvem Švábka se však v různých pramenech a regionech můžete setkat i s vydatnějšími pokrmy a nejen polévkami, například s pokrmem z kapusty, škvarků a brambor, pod názvem Šupitalka i s bohatšími polévkami s kořenovou zeleninou a sádlem.

Potřebujeme (na 1 porci):

  • 2 krajíce tvrdého chleba
  • kmín
  • sůl
  • 2 dcl smetany
  • 1 vejce

 

Starší chléb rozlámeme na drobnější části a zalijeme vodou. Dáme vařit se špetkou soli a kmínem. Rozvařený chléb rozšleháme ponorným mixérem, přelijeme smetanu s rozšlehaným vejcem a necháme přejít varem.

Polévku můžeme podle chuti okořenit rozetřeným česnekem.

 

Tipy na další nenáročné polévky našich babiček:


Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip