Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Nostalgie starých časů? Domácí chléb z receptářů našich babiček

Nostalgie starých časů? Domácí chléb z receptářů našich babiček

25.8.2020 - AndreaP.

Naše babičky se musely v kuchyni hodně otáčet a většinu věcí si připravovaly samy, ručně, bez pomocí různých nástrojů a také bez toho, že měly možnost si kdykoliv přes cestu skočit do obchodu, pokud něco chybělo. Základní nezbytností už tenkrát byl chléb. Jak ho naše babičky dělávaly? Postupů bylo více, zde je jeden z nich, u kterého se využívá i krajíc staršího chleba.

Potřebujeme:

  • 1 krajíc chleba
  • 6 dcl vody
  • 2 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • trocha vody
  • 1 kg hladké tmavé mouky
  • 2 lžíce octa
  • 1 vrchovatá lžíce soli
  • 2 lžičky kmínu

 

Krajíc chleba rozmáčejte v 6 dcl vody.

Připravte kvásek: rozdrobte droždí a posypte lžičkou cukru, přidejte lžíci mouky a trochu vody. Zadělejte na těsto a nechte aspoň 1 hodinu kynout (mělo by se zvětšit aspoň o polovinu).

Tmavou hladkou mouku, ocet, lžíci soli a kmín smíchejte, přidejte rozmáčený krajíc chleba a kvásek, můžete přidat třeba i česnek, olivy, oříšky... Vypracujte těsto (pracujte dlouho a poctivě). Pak nechte těsto další hodinu kynout.

Poté jej upečte v troubě na 150 - 180 stupňů Celsia přibližně hodinu. Při pečení potřete chléb vodou, aby se vytvořila kůrčička. 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip