Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Labužnické jídlo z jednoho hrnce: Maďarský kotlíkový guláš

Labužnické jídlo z jednoho hrnce: Maďarský kotlíkový guláš

24.8.2020 - AndreaP.

Dobrý kotlíkový guláš musí mít ohnivě rudou barvu a být velmi vydatný, neboť se jedná o typické "jídlo z jednoho hrnce". Servíruje se horký v polévkové misce. Jedná se o charakteristické maďarské jídlo, chloubu maďarské kuchyně, světoznámý pokrm oceňovaný labužníky, jež milují typická jednoduchá jídla.

Potřebujeme:

  • 500 g hovězího masa
  • 200 g cibule
  • 20 g červené papriky
  • 20 g soli
  • olej
  • kmín
  • česnek
  • 600 g brambor
  • 100 g paprikových lusků
  • 800 g rajčat

Na noky:

  • 60 g mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

 

Hovězí maso omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Zatím necháme stranou.

V hrnci rozehřejeme olej a necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Odstavíme z plotny a zaprášíme sladkou červenou paprikou. Rychle promícháme, vrátíme na plotnu, přilijeme trochu vody a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří, vše se dusí ve vlastní šťávě.

Přidáme pokrájené maso, osolíme, promícháme a pod pokličkou dusíme při mírné teplotě do doby, než se vývar z masa vyvaří. Přidáme kmín a prolisovaný česnek. Koření s masem promícháme a postupně budeme přilévat vždy jen tolik vody, aby se maso dusilo v troše vývaru.

Mezitím pokrájíme  omyté brambory na kostičky 1x1 cm a necháme stranou ve studené vodě. Zelenou papriku a rajčata pokrájíme na stejně velké kousky.

Z vejce, mouky, vody a soli vypracujeme tuhé těsto a na pomoučeném vále utvoříme malé nočky. Uvaříme je v lehce osolené vodě, přecedíme, hodně propláchneme studenou vodou a odložíme stranou.

Když je maso téměř měkké, vodu vyvaříme a přidáme připravené brambory a papriku. Dobře promícháme a několik minut společně restujeme. Pak zalijeme cca 1 l vody a při mírné teplotě necháme zavařit. Po přejití varem přidáme rajčata a vše společně uvaříme doměkka.

Nakonec  přidáme připravené noky a nechat ještě asi 2-3 minuty táhnout. Podle chuti dosolíme nebo přidáme trochu pálivé papriky.  

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip