Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Přerostly vám na záhonku okurky? Udělejte z nich skvělé domácí kvašáky!

Přerostly vám na záhonku okurky? Udělejte z nich skvělé domácí kvašáky!

18.8.2020 - AndreaP.

Už máte ve sklepě dost sklenic zavařených okurek a na další skleničky už nemáte místo, energii či náladu? Navíc jste právě při vstupu na záhon zjistili, že jste další várku stejně nestihli včas obrat a ony vám na zahrádce krapet přerostly?  A co teď s nimi, s obry? Nezoufejte, právě větší okurky jsou totiž skvělé na lahůdku nazvanou kvašáky. Jsou to okurky kysané ve slaném nálevu, a právě slaná chuť je pro ně typická (a naše babička vždy říkala, že správný kvašák je skvělý při kocovině).

Potřebujeme:

  • 1 kg větších okurek
  • 1,5 l vody
  • 4 polévkové lžíce soli
  • několik stonků kopru
  • 2 lžičky horčicového semínka
  • 1 lžička černého pepře

Na případně dochucení (není nezbytně nutné dávat) :

  • vinný (či křenový list)
  • cibule
  • křen
  • feferonky

Okurky zkontrolujeme, nečistoty odstraníme a řádně omyjeme, a poté je necháme v čisté vodě  alespoň dvě až tři hodiny odležet. Vyjmeme je a po celém obvodu je propícháme vidličkou. Čím více děr, tím lépe!

Vezmeme větší řádně vymytou sklenici a okurky do ní naskládáme těsně vedle sebe. Přidáme rovněž kopr a koření. Pokud chceme přidat i něco dalšího na dochucení (vinný list, cibuli, feferonky...) - tak teď je ta správná chvíle.

Uvaříme si slaný nálev úplně jednoduchým způsobem, prostě jen ve vroucí vodě rozpustíme sůl a tímto horkým lákem ihned zalijeme okurky tak, aby byly zcela ponořené.  Vezmeme potravinářskou fólii, překryjeme a lehce zajistíme gumičkou. Sklenice nesmí být pevně uzavřena!

Při pokojové teplotě necháme zhruba týden odležet. Během té doby můžeme sledovat, jak se lák postupně zakalí díky mléčnému kvašení, tento proces je naprosto v pořádku. Po zhruba sedmi dnech můžeme okurky konzumovat. Pokud jich ale máme větší množství a nespotřebujeme je hned, v tomto okamžiku už je přesuneme do chladu.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip