Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Jídlo našich babiček: Bosáky se zelím

Jídlo našich babiček: Bosáky se zelím

16.8.2020 - AndreaP.

Jídlo přenášené z generaci na generaci, tak to jsou bosáky. V různých oblastech naší země mají různé názvy, všude ale jsou velmi oblíbené. Je to jídlo prosté a také velmi jednoduché, nejvíce se asi zapotíme s nastrouháním brambor, i když v době robotů už ani to není problém. Pojďme se tedy ponořit do nostalgie a připravit si společně jídlo, které už vařívaly naše prababičky.

Potřebujeme:

  • 600-800 g brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1-2 lžíce sádla
  • sůl
  • 400 g kysaného zelí
  • 1 malá cibule
  • 120 g slaniny
  • kmín

 

Brambory oloupeme, najemno nastrouháme do mísy a necháme asi 10-15 minut odležet. Poté slijeme šťávu a přidáme mouku, sůl, vejce a po důkladném zamíchání tvoříme z těsta noky, které vkládáme do vroucí vody.

Vaříme asi 10 minut. Je nutné je ode dna nádoby po 3-4 minutách lehce přizvednout.

Noky vyjmeme, necháme okapat, omastíme rozpuštěným sádlem a podáváme se zelím podušeným na cibulce s kmínem a nakrájenou slaninou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip