Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Rajčata houfně dozrávají a vám chybí inspirace, co s nimi? Připravte si selský račatový koláč

Rajčata houfně dozrávají a vám chybí inspirace, co s nimi? Připravte si selský račatový koláč

11.8.2020 - AndreaP.

Máte velkou úrodu rajčat a už nevíte, co s nimi? Zároveň uvažujete, co rychlého a nenáročného připravit k večeři? My tyto dvě věci spojíme a přinášíte tento skvělý a jednoduchý recept.

Potřebujeme:

  • 12 plátků celozrnného toustového chleba
  • 3 jarní cibulky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g rajčat
  • špetka sušeného oregána
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 50 g sýra pecorino
  • máslo na vymazání pekáčku

 

Máslem vymažte pekáček o rozměrech asi 20x30 cm. Z toustového chleba odkrojte kůrky.

Na oleji nechte zesklovatět jemně pokrájené cibulky a na závěr tepelné úpravy je lehce osolte.

Šest krajíčků chleba naskládejte těsně vedle sebe na dno pekáčku, pokryjte cibulovou směsí a na ni naskládejte rajčata nakrájená na plátky. Posypte oregánem a zakryjte zbývajícím chlebem. Vejce rozmíchejte s mlékem a ochuťte solí a pepřem. Tuto směs přelijte přes horní vrstvu chleba, posypte sýrem pecorino nakrájeným na velmi tenké plátky a zapečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180°C, dokud se sýr nerozpustí a povrch nezezlátne.

Po upečení nechte trochu zchladnout a vyklopte na servírovací talíř.

(foto: http://tideandthyme.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip