Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Švestkoý koláč špaldový. Recept s dlouhou tradicí a pýcha babiččiny kuchyně!

Švestkoý koláč špaldový. Recept s dlouhou tradicí a pýcha babiččiny kuchyně!

4.8.2020 - AndreaP.

Švestky jsou momentálně dalším lehce dostupným ovocem, a tak nemůžou ani ty chybět v naší rozsáhlé sbírce ovocných receptů. A dnes si uděláme přímo delikatesu, a sice vyhlášený švestkový koláč, nyní ale ze špaldové mouky, která jak známo má lehce oříškovou chuť. Výsledek je tedy stoprocentně zaručen.

Na těsto potřebujeme:

  • 150 g mouky ze špaldy
  • 50 g třtinového cukru
  • 75 g měkkého másla
  • 2-3 lžíce studené vody
  • sůl
  • troška strouhané citronové kůry

Na obložení:

  • 100 g jader lískových ořechů
  • 700 g švestek
  • 150 g kysané smetany
  • 2 lžíce zahuštěné smetany
  • 1 vejce
  • 75 g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

 

Na těsto vložíme do mísy mouku, třtinový cukr, sůl, citronovou kůru, máslo a 2 lžíce vody. Hnětačem vypracujeme drolivé těsto. Přendáme na pracovní plochu a rukama vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby přidáme zbývající vodu.

Hroudu těsta dáme do rozevírací formy o průměru 26 cm a prsty těsto rozprostřeme o dně. Po krajích vytvoříme 3 cm vysoký okraj. Těsto na několika místech propíchneme vidličkou a necháme 1 hodinu odpočinout.

Oříšky jemně umeleme. Omyté švestky rozkrojíme na čtvrtky a vypeckujeme. Smícháme oba druhy smetany, vejce, třtinový cukr a skořici. Přimícháme 2/3 mletých oříšků.

Formu vložíme na střední lištu studené trouby. Troubu zapneme na 180 stupňů Celsia. Koláč předpečeme 15 minut. Vyjmeme z trouby, posypeme zbývajícími lískovými oříšky, obložíme švestkami a polijeme smetanovou směsí. Vložíme zpět do trouby a dopékáme 30 minut.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip