Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Velká síla skrytá v malém ovoci. Blahodárný vliv bobulovin na lidské zdraví znali už naši předci

Velká síla skrytá v malém ovoci. Blahodárný vliv bobulovin na lidské zdraví znali už naši předci

10.7.2020 - redakce Babinet.cz

Maliny, borůvky, jahody a černý rybíz představují skupinu ovoce doslova nabitého zdravím. Výjimečnost těchto drobných plodů je dána obsahem vitaminů a minerálních látek a zejména polyfenolových antioxidantů, přičemž polyfenoly si představme prostě jako zdraví prospěšné chemické sloučeniny, které se vyskytují v rostlinách.

Ačkoliv s pojmem polyfenoly se před stovkami let nejspíš moc neoperovalo, blahodárný vliv bobulovin na lidské zdraví a jejich roli při řešení drobných neduhů znali naši předci docela dobře už dávno.

Stačí nalistovat například knihu Lidové nemoci z 20. let minulého století, kde se píše:

Borůvková šťáva jest výtečným prostředkem při onemocnění střevním; zředěná vodou používá se jako kloktadlo při ochuravění sliznice ústní nebo krku.

Jahody jest dobré používati při dně a chronických kožních vyrážkách, při suchém lišeji, ledvinových kaméncích, zubním kamenu, oteklých játrech a žloutence, při červech, chronické lenivosti střev a otravě krevní.

Maliny a rybíz jsou nepostradatelné při zácpě; jejich šťávy mírní horečku.

Od té doby uplynulo už skoro sto let, ale na faktu, že jsou bobuloviny nejen zdraví prospěšné, ale v jistém slova smyslu i léčivé, se nic nezměnilo.

Polyfenolové sloučeniny, jejichž antioxidační působení je podpořeno i přítomností dalších látek s podobným účinkem (vitamin C, karotenoidy, tokoferoly, organické kyseliny, selen), toho umějí mnoho. Stručný výčet naleznete v následujícím odstavci.

Zpomalují zánětlivé procesy, které stojí v pozadí srdečních onemocnění, nádorů a bakteriálních infekcí, mají antibakteriální a antivirové účinky, chrání před nepříznivým působením volných kyslíkových radikálů (antioxidační ochrana), chrání cévy a močové ústrojí, snižují rizika nádorů, omezují jejich růst a pravděpodobnost vzniku metastáz, zlepšují paměť, zmírňují procesy stárnutí, zabraňují oxidaci LDL cholesterolu, zmírňují žaludeční a zažívací potíže, podporují metabolismus, podporují dýchání, pomáhají udržovat dobrý zrak, snižují svalovou únavu, zmírňují celkovou únavu.

Černý rybíz, C-vitaminový král

Drobné plody jsou bohaté především na vitamin C, přičemž přeborníkem je černý rybíz. Zní to až neuvěřitelně, ale ve 100 gramech černého rybízu je obsaženo 87 - 219 mg vitaminu C, což odpovídá 108 - 270 % doporučení denní dávky tohoto vitaminu. A v některých odrůdách najdeme ve 100 gramech dokonce až 450 mg vitaminu C!

V drobných plodech se také ve významnějším množství nacházejí vitaminy skupiny B, vitamin K a beta-karoten. Jahody jsou jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny listové. Z minerálních látek najdeme v bobulovinách železo, vápník, draslík, fosfor, zinek a měď, obsahují ale také například mangan, který je v lidském těle důležitý pro správnou činnost enzymů a pro ukládání vápníku do kostí.

Z energetického hlediska se drobné plody řadí mezi méně kaloricky vydatné druhy ovoce – samozřejmě v případě, že se jedná o rozumnou konzumaci: na jednu porci se počítá miska plodů.

Drobné plody mají velmi široké využití v kuchyni, hodí se nejen na přípravu ovocno-tvarohových dezertů, ale jsou výborné i jako ovocné omáčky, šťávy, náplně do knedlíků, jako posyp na koláče či do muffinů. Nejvhodnější je samozřejmě jíst drobné plody čerstvé, ale nemusíme se bránit ani zmrazení, které představuje velmi dobrý způsob, jak si nachystat zásoby i na dlouhé zimní měsíce.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip