Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Pikantní a bezkonkurenční nejen ke grilovačce! Brazilské okurky

Pikantní a bezkonkurenční nejen ke grilovačce! Brazilské okurky

15.6.2020 - AndreaP.

Červen je nejen měsíc, kdy nám oficiálně začíná léto a grilovačky, ale je také typický pro začátek sezóny zavařovací.  A my toto vše dnes spojíme a připravíme si pikantní naložené okurky, které jsou pak skvělé jak ke zmíněné grilovačce, tak třeba k obědu, například kuřecí steak s bramborovou kaší skvěle doplní. Na zahrádkách se už objevují první okurky, takže se můžeme do toho pustit.

Potřebujeme:

  • 2,5 kg salátových okurek
  • 80 dkg cibule

Na nálev:

  • 3/4 l octa
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 pol. lžíce kari
  • 1/2 pol. lžíce chilli
  • 1/2 pol. lžíce pepře
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného kopru

 

 

Okurky omyjeme, neloupeme je a nakrájí na cca  0,5 -1 cm silná kolečka. Stejně tak oloupeme a nakrájíme cibuli. Do mísy dáme nakrájené okurky, cibuli, posypeme asi 2 lžícemi soli, promícháme a necháme zhruba 3 hodiny odležet. Tím docílíme toho, že okurky pustí vodu.

Mezitím si připravíme zavařovací sklenice, které řádně vymyjeme.

Poté tyto sklenice plníme připravenými okurkami s cibulí a to tak, že nabíráme rukou a vždy ještě pořádně vyždímáme, aby voda zůstala v míse, nedáváme jí do sklenic.

Zalijeme připraveným lákem (ještě horkým), dáme na plech a v troubě při teplotě 80 stupňů zavařujeme 20 minut.

Příprava nálevu :

Do octu vsypeme koření a cukr, přisypeme nasekaný kopr a na sporáku jen lehce svaříme (nevaříme), potřebujeme jen rozpustit cukr a koření. Do nálevu nepřidáváme vodu.

(ilustrační foto: diabetesstrong.com)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip