Babinet.cz  /  Recepty  /  Nápoje  /  Nejlepší osvěžení v letních dnech? Domácí ledový čaj! Kupovaným se už navždy vyhnete

Nejlepší osvěžení v letních dnech? Domácí ledový čaj! Kupovaným se už navždy vyhnete

11.6.2020 - AndreaP.

Tak prý nám konečně začne léto, teploty půjdou vzhůru. Děti tuto skutečnost jistě přivítají, přece jen se jim blíží oficiální prázdniny, které snad ani covidová krize neohrozí,  a déšť a bláto není to pravé pro prázdninové dobrodružství. No a my dospělí se zhruba dělíme na dvě skupiny, a sice tu, ve které jsou lidé, co vedra rovněž vítají, těší se na ně se slovy "hurá léto je tu" a pak tu, jejíž členové se rosí už jen z představy, že bude 30 a více stupňů.  Nicméně ať už patříme do jakékoliv skupiny, pro všechny platí jedno základní pravidlo, a tím je dostatečný pitný režim. Takže si připravíme domácí ledový čaj. Ty z obchodu jsou sice fajn, ale vadí na nich dvě věci, a sice jsou děsně přeslazené, a co si budeme povídat, taky docela předražené. Tento navíc budeme mít zcela bez různých "nežádoucích" přísad.

Potřebujeme

  • 2 litrovou prázdnou pet láhev
  • 2 sáčky čaje dle chuti (např.mátový je výborný)
  • citrón
  • cukr
  • čistá voda

 

  • led
  • snítky máty

 

Vezmeme pet láhev a pořádně jí vypláchneme.

Přes hrdlo pak do ní vhodíme čajové sáčky (čím jich dáme více, tím bude výsledný čaj silnější, určitě ale použijme alespoň dva sáčky). Poté přidáme cukr, zde opět podle toho, jak má kdo rád sladké, já dala do dvoulitrové láhve cca 5 lžiček krupicového cukru. Omytý citrón rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a pár jich také hodíme do láhve. Pak celý takto připravený základ zalijeme obyčejnou čistou vodou. Láhev uzavřeme, protřeseme a naležato jí dáme do ledničky chladit (nejlépe přes noc, ale stačí i cca 2-3 hodiny).

Po vyndání z ledničky přelijeme čaj do džbánku (čajové sáčky a použitý citrón zůstanou v láhvi), hojně zasypeme ledem, přídáme čerstvé plátky citrónu a případně dozdobíme lístky máty. Vynikající osvěžení.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip