Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Jak na nejlepší výnos cuket a k čemu všemu se dají použít

Jak na nejlepší výnos cuket a k čemu všemu se dají použít

2.6.2020 - redakce Babinet.cz

Cukety patří k našim nejoblíbenějším letním plodům. Jsou zdravé a dají se připravit na stovky úžasných způsobů. Pokud je chcete pěstovat, je nejvyšší čas, abyste si sehnali sazenice. Respektive, ještě je můžete i vysévat, pokud vám tedy nevadí, že se první sklizeň dostaví podstatně později, než by měla.

Cukety velmi dobře, podobně jako dýně, porostou na kompostu. Potřebují dostatek živin, aby měly pěkné plody. Z jedné rostlinky můžete sklidit desítky plodů. Pokud teď tuto zeleninu vysadíte, tak už za pár týdnů pokvete a v červnu se můžete těšit na první plody.

Přihnojování

Pokud nemáte kompost, který byste cuketami mohli osadit, tak nezapomeňte na to, že je rostliny nutné přihnojovat. Výborné je naložit si kopřivy, nebo použít kravský či koňský hnůj. Ten je fajn i granulovaný. Není nutné si jej někde shánět nebo sbírat. U cuket platí, že není moc dobré používat syntetická hnojiva.

Stanoviště

Nikdy cuketu nedávejte do stínu. Potřebuje pěkné výhřevné stanoviště, nikdy, opravdu nikdy jí nedávejte do stínu. Příliš dobře tam plodit nebude. Navíc ve stínu je problém s tím, že může chytat plíseň, ke které jsou zrovna cukety velmi náchylné.

Plané květy

Jakmile nám rostlinka začne kvést, tak zaštipujeme plané květy. Za květem, ze kterého bude cuketka už můžeme vidět, že vylézá mini cuketa. Naopak u planých květů je pouze hubená stopka, z které nebude vůbec, ale vůbec nic.

Cukety pak patří mezi tykve. Podobnost s dýní je tedy zřejmá, a to jak na chuti, tak na způsobu pěstování, nebo na celkové stavbě plodu.

Mimochodem, necháte-li cuketu přerůst a přezrát, bude tak tvrdá jako dýně. To se občas stává, ale i tak je použitelná.

Použití

Mladé plody jsou nejlepší jen tak na plátky hodit na gril. V takovém případě ji jen lehce posypeme kořením, nebo pouze pepřem a solí a jen tak nasucho upečeme. Až po upečení plátky dýně trošičku zakápneme olivovým olejem.

Větší plody jsou fajn obalit jako řízek. Pokrájenou na kostičky jí pak můžeme přidat do různých zeleninových směsí nebo do leča.

Strouhaný dýně je pak výborná do nejrůznějších buchet, dezertů nebo třeba do lívanců. Tyto sladkosti se trochu odlehčí, protože zeleninou nahradíte část mouky, výsledný výrobek bude vláčnější a šťavnatější.

Plody, který už uvnitř mají semínka je vhodné vydlabat, naplnit mletým masem a pěkně zapéct. No a co s těmi velkými, přerostlými a přezrálými? Ty si nakrouhejte a udělejte z nich alternativní zelí. Za prvné je to hned hotové, za druhé je to výborné a za třetí – takové zelí nikoho nenadýmá.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Ilustrační foto: almanac.com

 

Připravte si cuketu s Babinet.cz

Cuketa třikrát jinak. Takhle vám určitě zachutná

Moučník na neděli: Hrnkový koláč z cukety

Cuketový krém

Letní quiche s rajčaty a cuketou

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

blaza
2.6.2020 13:46

Vážená paní Zelenková, opravte si pravopisné chyby. Děkuji. Stašková

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip