Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Mléko využijete i na své zahradě. Co všechno dokáže?

Mléko využijete i na své zahradě. Co všechno dokáže?

27.5.2020 - redakce Babinet.cz

Mléko je pro zahradu velmi užitečné a blahodárné. Báječně slouží jako prostředek k ochraně, a také k hnojení různých rostlin. Obsahuje vápník, draslík, fosfor a jiné živiny, které podporují zdravý růst rostlin a posilují jejich strukturu. Mléko pak může posloužit jako ochranný prostředek proti patogenním mikroorganismům, proti hmyzu i jako přírodní hnojivo a biostimulátor.

Ochrana rostlin

Po ošetření rostlin mlékem se obvykle na povrchu vytvoří tenký film, který chrání rostliny před pronikáním patogenních mikroorganismů. Toto preventivní ošetření mlékem chrání rostliny před plísněmi a jinými neduhy. Cukr, který mléko také obsahuje, pak chrání rostliny před různými škůdci, kteří nemohou tento cukr strávit, a odpuzuje je. Vzhledem k vysoké koncentraci draslíku je mléko skvělé také pro ochranu zeleniny. Do poloviny léta zejména pro ochranu rajčat nebo paprik.

Mléko lze použít také k ochraně pokojových rostlin. Je však nutné vyhnout se postřiku suchých rostlin, jako je např. kaktus. U tohoto typu rostlin by naopak mléko mohlo způsobit rozklad.

Jak mléko na zahradě používat

Mléko můžete použít ihned několika způsoby, ale nikdy jej raději nepoužívejte ve své čisté formě.

  • Postřik z mléka a vody

Postřik, který slouží jako preventivní ochrana proti plísním, nemocem a škůdcům je velkým přínosem pro zmíněná rajčata, ale také pro brambory, lilek, okurky, cukety a dokonce i růže. Na tento postřik si smíchejte mléko s vodou v poměru 1:10, jeden díl mléka a deset dílů vody.

  • Mléko, voda a jedlá soda

Mléko může být také použito v kombinaci s jedlou sodou. Používá se preventivně k ochraně zeleniny a zvláště vhodný je pro ošetření brambor. Chrání nadzemní masu brambor před plísní. Pokud se nenacházíte přímo v bramborářské oblasti, mohl by tento postřik zabránit i výskytu mandelinky bramborové. Postřik si připravíte z litru mléka, lžičky jedlé sody a deseti litrů vody.

  • Syrovátka

Syrovátkový přípravek je skvělý pro ochranu okurek, rajčat a cukety. Syrovátka by měla být zahřátá na 20 až 25 stupňů a měla by plodiny ochránit před hnilobou. Pro přípravu je nutné smíchat litr syrovátky, deset litrů vody a deset kapek jódu.

 

Napsala Bára Klímová

foto: krenizdravo.rtl.hr

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip