Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Kálovna kuchyně, léčivka i prostředek pověr a lidových pranostik

Kálovna kuchyně, léčivka i prostředek pověr a lidových pranostik

13.5.2020 - redakce Babinet.cz

Umíte si představit vaření bez cibule? Co dát místo ní jako náhradu například do základu na guláš? Nebo do polévky? Avšak stejně tak, jako je nepostradatelná v kulinářském umění, prokazuje nám dobrou službu i z hlediska našeho zdraví.

Cibule je dvouletá rostlina, jejíž léčebné účinky sahají až do starověké Číny a Indie. Zmínky o využívání cibule byly nalezeny již díky hliněným tabulkám Sumerů, uváděna je i v staroegyptských papyrech a rovněž také v Bibli. Její původ není zcela ověřen, ale za pravlast cibule bývá uváděna střední Asie, kde pravděpodobně vznikla z planého druhu. Kromě soli bývala kdysi základním kořením lidových vrstev obyvatelstva. Římští zemědělci cibuli nazývali „unio“, což lze přeložit také jako „velká perla“. A  jakpak je to asi se souvislostí s anglickým názvem pro cibuli – onion?

Během případného sušení i tepelné úpravy cibule se však její léčivé látky znehodnocují, z tohoto důvodu tedy samozřejmě dáváme přednost konzumaci cibule jako léčebného prostředku v syrovém stavu. Obsahuje mimo jiné allicin, látku s antibiotickými účinky. Dále v ní najdeme vitaminy, zejména skupiny B, a to především B1 a B2, a taktéž některé minerály jako draslík, dále křemík a silice s obsahem síry.

Cibule posiluje srdce, snižuje krevní tlak, hubí parazity ve střevech, vyrovnává hladinu cukru v krvi, pomáhá při kašli, rýmě, nachlazení, angínách, chřipkách a zánětu nosohltanu, podporuje chuť k jídlu, je obecně prospěšná z hlediska trávicí soustavy a úlevu nám přináší rovněž i její vnější použití, a to při bodnutí hmyzem. Podle některých pramenů má i výrazné protirakovinné účinky, zejména v případě žaludku. Především červená cibule pak též posiluje křehké cévní stěny.

Zřejmě k nejpoužívanějším druhům, a to nejen v kuchyni, patří cibule kuchyňská, známe ale také poměrně rozšířený poddruh – šalotku nebo také cibuli zimní. Použít můžeme též mladou jarní cibulku i s natí, a to jako oblohu nebo do salátů. Možná ani nevíte, že jednotlivé druhy cibule přináleží do rodu česnek. Odtud pak možná pramení souvislost se slovenským pojmenováním cibule – cesnak cibuľový.

Kromě kuchyně a lidového léčitelství se však s cibulí lze setkat kupříkladu i v oblasti lidových pověr. V některých krajích prý totiž cibule umožňuje i předpovídání budoucnosti. Například v oblastech Krkonoš se můžeme údajně setkat s touto radou týkající se silvestrovské noci: „Rozkrájej krátce před půlnocí cibuli vodorovně na dvanáct dílků. Tyto kousky polož na prkénko, ale tak, aby větší plátky ležely na okraji, zatímco menší budou ve středu. Pak napiš na každý plátek jméno jednoho měsíce a posyp cibuli špetkou soli. Když se po chvilce pod některým plátkem vytvoří vlhká skvrna, znamená to, že ten měsíc v příštím roce bude vlhký, deštivý, ba přímo mokrý, Zůstane-li však místo pod cibulí suché, bude to slunný suchý měsíc.“ Že bychom tento postup o další silvestrovské noci vyzkoušeli, abychom případně měli alespoň nějakou naději na déšť v současném převažujícím, často až extrémním suchu?

Pro mladé dívky má pak cibule přichystáno ještě jedno překvapení. Jestliže prý večer před svatým Janem na zahrádce uříznou cibulovou nať, a to všechny ve stejné výši, mohou druhý den zjistit, která z nich bude mít ve zbytku tohoto konkrétního roku nejvíce štěstí. Bude to prý ta, jejíž nať do příštího rána poporostla o nejdelší kousek.

 

Napsal Petr Matura

Foto: pixabay.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip