Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Hospodské vepřové kostky na pepři. Starý recept, kterému neodoláte!

Hospodské vepřové kostky na pepři. Starý recept, kterému neodoláte!

13.5.2020 - AndreaP.

Mnoho z nás má v živé paměti kdysi typická jídla venkovských hospůdek, která voněla už z dálky. Žádná rychlá meníčka, ale poctivá česká kuchyně. Měly jednoduché názvy, kdy jsme přesně věděli, co na talíři dostaneme (co si budeme povídat, v dnešní době je to občas loterie, neb často nevíme, co který název pokrmu vlastně znamená). Spokojení, najezení a usměvaví jsme  pak také občas zkusili vyloudit na hostinském fígle, jakým se dané recepty připravují, že doma to takto nikdy nechutná. Hostinští ale své tajné postupy nikdy nikomu zásadně jen tak neřekli. I když občas se to přece jen povedlo. A jedním z těch "prozrazených" receptů byly vepřové kostky na pepři.


Suroviny na 10 porcí při 150 g masa na porci

  • 1,5 kg vepřové plece (dle volby můžeme použít také hovězí maso)
  • 20 dkg škvařeného sádla
  • 80 dkg cibule
  • půldecová sklenička DRCENÉHO !!!! pepře
  • sojová omáčka
  • sůl
  • hladká mouka
  • máslo


Oplachnutý díl vepřového masa rozkrájíme na kostky, dáme do mísy, osolíme, přidáme pepř, zakapeme řádně sojovou omáčkou a vše promícháme, ať se maso obalí.

Oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli osmahneme do zlatova na sádle. Přidáme nakrájené a ochucené maso a za stálého míchání osmahneme a podlijeme mírně vodou.

Po změknutí maso vyndáme. Štávu, která zůstala po podušeném mase zředíme asi 1,5 litru vody . Když štáva začne vařit , tak jí zahustíme jíškou připravenou z hladké mouky (možno použít i instantní jíšku dnes už běžně dostupnou v obchodě.

Provařenou omáčku přecedíme přes jemné sítko a zpět do omáčky vložíme maso. Přidáme kousek másla na zjemnění.

V případě, že použijeme hovězí maso, postup přípravy je stejný.

Příloha - vařené brambory sypané petrželkou či dušená rýže.

Tip: pokud vyměníme v receptu drcený pepř za česnek, vznikne nám zase jiná chuť, stejně výborná.  K masu na česneku doporučujeme  jako přílohu bramborové knedlíky.

(foto: southyourmouth.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip