Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Z pampeliček uděláte báječný med i salát

Z pampeliček uděláte báječný med i salát

3.5.2020 - AndreaP.

Pampeliškami poseté louky jsou nyní všude kolem nás. Že z nich umíte uplést věneček a vytvořit kdejaké ozdoby? Skvěle. Využijte ale tuhle léčivou rostlinku se vším všudy.

Pampeliška čistí tělo od jedu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, zklidňuje a omlazuje pleť. Navíc zúrodňuje kompost a urychluje zrání. Získejte z pampelišky to nejlepší, co může dát.

Kvítky můžete použít k výrobě domácího pampeliškového medu.

Lístečky mají rádi králíčci, s bratrem jsme je jako malí našim králíkům trhávali. Byla to legrace, pozorovat pak jejich nadšené chroustání. Kdo by to byl tušil, že jednou budu jako ti králíčci s radostí spásat pampelišky, a celé! Lístečky totiž prospívají nejen králíkům, ale i nám. Obsahují vitamín C, skupinu vitamínů B a provitamín A. Z mladých listů připravíte lahodné saláty a řadu dalších chutných jídel.

Domácí pampeliškový med

220 květů pampelišek, 1 l vody, 1 pomeranč, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, 1 kg cukru

Květy pampelišek propereme ve vodě, dáme do hrnce a přidáme vodu, nakrájený pomeranč, kyselinu citronovou. Směs necháme 1 den máčet. Druhý den přecedíme, přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Při jarním nachlazení je to nejlepší domácí medicína.

Pampeliškový salát /4 porce/

dvě až tři hrsti světle zelených mladých pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávkové saláty), 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, 4 lžíce oleje, asi 2 lžíce vinného octa (podle chuti), sůl, pepř, 2 krajíčky veky a trochu oleje k jejich opečení

Lístky opereme, osušíme v utěrce a roztrháme na malé kousky. Mísu vytřeme oloupaným stroužkem česneku. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a promícháme ji v míse s pampeliškovými lístky. Olej rozšleháme se solí a pepřem, až se sůl rozptýlí, teprve pak přidáváme ocet. Těsně před podáváním salát promícháme se zálivkou, rozdělíme na talířky a do každé porce přidáme malé kostičky veky, které jsme osmažili dozlatova na oleji. Chceme-li salát jemnější, vaříme nakrájenou cibuli po dobu pěti minut v troše octové vody, necháme ji okapat a pak teprve promícháme se salátem. Nemáme-li pampeliškové lístky, zkusíme takto upravit i hlávkový salát, je velmi chutný.

 

(reedice)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip