Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Čerstvá domácí lučina je lepší než z obchodu. Příprava nezabere více než 10 minut.

Čerstvá domácí lučina je lepší než z obchodu. Příprava nezabere více než 10 minut.

24.4.2020 - AndreaP.

Připravit si doma lahodný smetanový sýr na způsob Lučiny je jednodušší, než se na první pohled může zdát. A navíc nám to nezabere téměř žadný čas (nepočítáme-li nutné odležení). Dochutit si jej následně tak, jak to máme rádi, je příjemný bonus.

Potřebujeme :

  • 500 g kvalitního bílého jogurtu (např. Hollandia)
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl
  • různé bylinky na dochucení

Do mísy vlijeme jogurt, přidáme zakysanou smetanu, osolíme a vše řádně promícháme.

Vezmeme kastrůlek, na něj vložíme sítko (tak, aby se sítko nedotýkalo dna) a do sítka poté ještě vložíme čisté plátno.

Obsah poté přelijeme do sítka na plátno, překryjeme pokličkou a dáme do ledničce minimálně na 24 hodin. Po tuto dobu bude odkapávat syrovátka. Ta je velice zdravá, tak jí posléze můžeme vypít.

Po zhruba 24 hodinách nám v plátýnku zůstane krásná pevná hrouda čerstvého sýru. Přendáme jej do misky, v případě potřeby můžeme ještě nyní dochutit bylinkami, např. pažitkou, případně jemně obalit v paprice, a podobně.

Mažeme na čerstvý chléb. Doplníme zeleninou, například plátky rajčat, ředkviček či paprikou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip