Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Křehký kukuřičný chléb. To pravé pro jarní dny!

Křehký kukuřičný chléb. To pravé pro jarní dny!

16.4.2020 - AndreaP.

Kukuřičný chléb je díky své lehkosti a křehkosti  ideální pro jarní období, skvěle se totiž hodí jako doplněk k různým jarním salátům s čerstvými bylinkami, či lehkým jarním jídlům celkově. V případě, že popustíme uzdu své fantazii, nebudeme se striktně držet receptu a různé nasekané bylinky přidáme i rovnou do těsta, bude i jeho chuť následně pokaždé trošku jiná. Ovšem vždy svěže jarní!

Potřebujeme:

  • 200 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
  • strouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
  • 4 menší vejce
  • 125 g kukuřičné mouky
  • 125 g celozrnné pšeničné mouky
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 2-3 lžíce mléka
  • tuk na vymaštění formy

Na potření:

  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička skořice

 

Máslo utřeme s třtinovým cukrem, solí a citronovou šťávou do pěny. Postupně přidáváme vejce a nakonec kukuřičnou mouku smíchanou s celozrnnou pšeničnou moukou a kypřícím práškem. Promícháme, až se všechny přísady spojí. Bude-li těsto příliš tuhé, přidejte po lžičkách mléko, dokud se nebude v dlouhých kusech oddělovat od lopatek hnětače nebo od vařečky.

Těsto naplňte do vymaštěné chlebíčkové formy a povrch uhlaďte. Vložte na spodní lištu studené trouby a rozehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně na 160 stupňů). Pečte asi 50 minut.

Povrch upečeného chleba potřete javorovým sirupem smíchaným s mletou skořicí a nechte 10 minut vychladnout ve formě. Pokud někdo neupřednosťnuje nasládlou chuť, tento postup vynechá, případně nahradí potřením rozpuštěným máslem.

Poté vyklopte a podávejte vlažný.

(foto: kingarthurflour.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip